Warmtestuwing ontstaat net als een hittekramp niet per definitie bij warm weer. Het ontstaat vaak als gevolg van een zware inspanning in een te warme omgeving of met te veel kleding.

Je lichaam kan de warmte niet kwijt en de warmte moet ergens naar toe.

Warmtestuwing, dit is het

Er is geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van je lichaam stijgt omdat het de warmte niet aan de omgeving kwijt kant.

De warmte hoopt zich als het ware op in je lichaam en gaat stuwen.

Warmtestuwing, de oorzaak

Te hoge inspanning is een belangrijke oorzaak van warmtestuwing.

Je lichaam raakt warmte kwijt door de zweten, maar overmatig zweten kan zorgen voor een zout en vocht te kort, waardoor zweten lastig is.

Zweten zorgt voor verkoeling, dus het is aan te raden om een persoon met warmtestuwing naar een koele omgeving te begeleiden.

Ben je te zwaar heb je diabetes of heb je chronische hartklachten dan kan dat een nadelig effect hebben op het mechanisme van je lichaam dat zorgt voor afkoeling.

Hoe merk je dat iemand hier last van heeft?

Iemand kan last hebben van:

Een stuwing kan omslaan in een hitteberoerte. Hoewel een warmtestuwing niet ernstig is kan een hitteberoerte dodelijk zijn. Bij het vermoeden van een hitteberoerte is medische hulp inschakelen noodzakelijk. Bel eventueel 112.

Warmtestuwing, dit doe je

Ga met een slachtoffer naar een koele plaats en geef te drinken. Extra zout toevoegen kan ook geen kwaad, door bijvoorbeeld bouillon te geven.

Tot Slot

Een warmtestuwing lijkt op een hittekramp. Bij een hittekramp betreft het kramp in de spieren als gevolg van te hoge inspanning. Spierkramp is een symptoom. In beide gevallen is afkoelen, vocht en zout aanvullen een goede manier om de temperatuur te doen dalen.