Search
Close this search box.

Wat is onderkoeling?

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Onderkoeling (ook wel hypothermie genoemd) is een staat van het lichaam waarbij de temperatuur zo laag is dat de normale stofwisseling in gevaar komt. De temperatuur komt onder de 32 graden Celsius en de situatie wordt dan snel kritiek.

Normale lichaamstemperatuur

Om onderkoeling te begrijpen is het goed om te weten dat de normale lichaamstemperatuur van een mens is.

Wanneer je gezond bent, heb je een lichaamstemperatuur die schommelt tussen de 35,5 graden Celsius en de 37,5 graden Celsius. Jouw lichaam heeft nooit een constante temperatuur, omdat je lichaam en je lichaamstemperatuur ook reageert op de inspanning die jij levert. Bij inspanning ligt de temperatuur wat hoger en als je slaapt ligt de temperatuur lager. Je lichaam heeft een temperatuur nodig tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius, zodat je organen en je hersenen kunnen functioneren. Zowel een te hoge temperatuur als een te lage temperatuur brengt dit functioneren (de stofwisseling) in gevaar.

Onderkoeling: wanneer is er sprake van?

Er is sprake van onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 32 graden Celsius zakt. Onder de 27 graden Celsius is de kans op overleven, zonder medisch ingrijpen, heel klein.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen van onderkoeling:

  1. Lage lichaamstemperatuur, te meten met een thermometer ofwel rectaal ofwel in het oor
  2. Rillen. Echter, een ernstig onderkoeld slachtoffer zal alleen in het begin trillen, maar wanneer de situatie verslechterd stopt het rillen
  3. Sloomheid en sufheid
  4. Trage hartslag en langzame ademhaling
  5. Slaperigheid
  6. Bleke huid

LET OP: het enige betrouwbare symptoom is de lichaamstemperatuur. Want een slaperig persoon kan ook  worden geïnterpreteerd als dronkenschap en iemand die in het water heeft gelegen heeft doorgaans geen droge huid. Of iemand een bleke huid heeft is ook een objectieve beoordeling.

Vermoed je onderkoeling, meet dan zo snel mogelijk de lichaamstemperatuur rectaal met een thermometer of in het oor met een oorthermometer. 

 

Andere vragen over onderkoeling:

Hoe behandel je onderkoeling?

 

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Informeer je over de regelgeving en brandeisen bij rieten daken.
Wat is brandvertrager? Je vindt het antwoord in onze Asphalia kennisbank.