Search
Close this search box.

Wat is een schuimblusser?

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een schuimblusser is een effectief blusmiddel op basis van water en een schuimvormend middel, AFFF. Met een schuimblusser blus je branden van brandklasse A (vaste stoffen) en B (vloeistoffen). Met een sproeischuimblusser blus je bovendien ook elektrabranden. In dit artikel lees je hoe de (sproei)schuimblusser werkt en vertel ik je over de voor- en nadelen van de schuimblusser.

Werking schuimblusser

Een schuimblusser blust vaste stofbranden en vloeistofbranden. Bij vaste stofbranden werken beide elementen van het blusmiddel (water en schuim) op de brandbare stof in. Water dringt in de kern van de stof en koelt zo de brandhaard af. De damp van het water (stoom) verdrijft bovendien de zuurstof. Bij vloeistoffen vormt het schuim een filmlaag over de brandende vloeistof, waardoor verdamping niet meer plaats kan vinden en er geen vermenging met zuurstof meer mogelijk is.

Sproeischuimblusser

Een sproeischuimblusser heeft een afwijkende slang met een sproeikop. De sproeikop zorgt voor een verneveling (fijne druppeltjes) van het blusmiddel, waardoor geleiding van elektriciteit niet meer mogelijk is. Zo kunnen ook elektrabranden worden geblust.

Voordelen van een schuimblusser

Geschikt voor brandklasse A, B en ‘E’

De keuze voor een brandblusser maak je met name o.b.v. de soort brand dat kan ontstaan. De verschillende soorten brand zijn ingedeeld in brandklassen. In het onderstaande overzicht zie je welk blusmiddel voor welke brandklasse geschikt is.

Geeft weinig nevenschade

Een schuimblusser geeft weinig rommel achteraf en veroorzaakt eigenlijk geen schade. Resten blusstof kun je opruimen met water. Dit is ook de reden dat schuimblussers veelal in kantoren en scholen te vinden zijn.

Nadeel van een schuimblusser

Minder veelzijdig

Schuimblussers zijn minder breed inzetbaar dan poederblussers; met een poederblusser blus je naast vaste stofbranden en vloeistofbranden óók gasbranden. Poederblussers zijn dan weer absoluut ongeschikt voor het blussen van elektrabranden.

Niet-vorstbestendig

Een standaard schuimblusser is niet-vorstbestendig: het water in het blusmiddel kan bevriezen. Dit maakt de blusser ongeschikt voor ruimtes waar het kwik tot beneden de nul kan dalen. Er zijn echter ook vorstbestendige schuimblussers beschikbaar.

Schuimblusser bestellen

In onze webshop bestel je eenvoudig schuimblussers van 2 liter, 6 liter en 9 liter. Ons assortiment bestaat uit brandblussers van de hoogste Europese kwaliteit, wij bieden deze blussers aan tegen scherpe tarieven. Dit zijn tevens de brandblussers die de veiligheidsspecialisten gebruiken bij het brandveilig maken van o.a. fabriekshallen en kantoorgebouwen.

Naar webshop

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Naar de letter van de wet of juist niet. Neem dit advies mee bij het impregneren van gordijnen.