Search
Close this search box.

Wat is een reddingsdeken?

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

De reddingsdeken is ook bekend onder de namen isothermdeken of isolatiedeken. Het is een deken die je gebruikt om een slachtoffer te beschermen tegen onderkoeling en om te beschermen tegen weersinvloeden.

De reddingsdeken en zijn eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen:

  • isolerend
  • waterdicht
  • geleidend
  • zeer brandbaar

Het basis materiaal bestaat uit aluminiumfolie. De meeste dekens hebben een goud en zilverkleurige zijde.

Wanneer gebruik je een reddingsdeken

Je gebruikt een reddingsdeken (of isolatiedeken) wanneer een slachtoffer onderkoeld dreigt te raken.

De deken kun je ook gebruiken wanneer een slachtoffer in de zon of regen ligt en je kunt het slachtoffer niet verplaatsen.

Hoe gebruik je een reddingsdeken?

  1. Wikkel een slachtoffer in de deken. Pak de ledematen en het hoofd zo veel mogelijk apart in. Let op: vooral het hoofd moet goed worden ingepakt, maar het gezicht moet vrij blijven. De ademhaling moet onbelemmerd zijn en blijven. Een mens verliest 60% van de lichaamswarmte via het hoofd. Iemand inpakken met een reddingsdeken kan van levensbelang zijn.
  2. Creëer schaduw of een afdak door een isolatiedeken boven het slachtoffer te houden. Zo kun je tegen zon en regen beschermen.
  3. De goudkleurige zijde aan de buitenkant wanneer de omgeving koud is.
  4. De zilverkleurige zijde aan de buitenkant wanneer de omgeving warm is.

Serieus risico van de reddingsdeken

Een serieus risico is de brandbaarheid van de isolatiedeken. Mensen die gered worden uit een brandend huis worden vaak ingepakt met de deken. Dit is juist, maar doe dit alsjeblieft zo ver mogelijk van de brand, zodat de deken geen vlam kan vatten.

De isolatiedeken en een AED

De isolatiedeken is geleidend. Dat betekent dat stroom er gemakkelijk ‘doorheen’ kan. Het is belangrijk dat jij als hulpverlener veilig blijft en hulp kunt blijven verlenen.

Wanneer je een slachtoffer hebt ingepakt met een deken en je gaat een AED gebruiken. Zorg dan dat er zo min mogelijk contact is tussen de elektroden van de AED en de reddingsdeken.

 

 

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Eigenaar van A4Lighting Niels Arkes: 'Mijn opdrachtgever vroeg om brandveilige lampen: ik moest meteen aan Asphalia denken.'
Materialen kun je op verschillende manieren brandwerend maken. Twijfel je nog over de methode die je wilt gebruiken? Dit zijn vier voordelen van brandwerend lakken.