Zoals ik al in het artikel over warmtestuwing beschreef kan een warmtestuwing omslaan in een hitteberoerte. Daar waar de hittekramp en de warmtestuwing niet overdreven gevaarlijk zijn kan de hitteberoerte dodelijk zijn. Het is een aandoening die snel medische zorg vraagt.

Hitteberoerte, dit is het

Dit fenomeen is ook bekend onder de term HEATSTROKE. Het is ernstig hitteletsel, dat medische zorg vraagt. Bij onvoldoende aandacht en zorg kan het dodelijk zijn.

Bij een heatstroke is de lichaamstemperatuur gevaarlijk gestegen boven de 40 graden en kan daardoor schade veroorzaken aan weefsel en organen.

Hitteberoerte, de oorzaak

Het ontstaat net als de hittekramp en de warmtestuwing bij een te heftige inspanning en een te warme omgeving.

Sport is daarbij een ‘boosdoener’, maar ook de warme omgeving van een sauna bijvoorbeeld. Het zijn omstandigheden die er voor zorgen dat het eigen mechanisme om warmte te verdrijven uit het lichaam te kort schieten.

4 symptomen van een hitteberoerte?

  1. Iemand een droge en warme huid hebben. Het verraderlijke is dat een bleke en koude huid ook een symptoom kan zijn, terwijl de lichaamstemperatuur verhoogd is.
  2. Het zweten blijft uit. Ondanks de hoge lichaamstemperatuur vind er haast geen transpiratie plaats en dat is nu juist het mechanisme dat voor afkoeling moet zorgen.
  3. Bewustzijnsdaling, hoewel dit bij een een hittekramp en warmtestuwing weinig voorkomt. Zodra je dit constateert bij een slachtoffer is het van levensbelang om hulp in te schakelen en 112 te bellen.
  4. Een slachtoffer kan een epileptische aanval krijgen.

Belangrijkste verschijnselen zijn:

  • een lichaamstemperatuur hoger van 40 graden
  • een snelle hartslag (tussen de 120 en 200 per minuut)
  • een snelle ademhaling of stoornissen in de ademhaling.

Hitteberoerte, dit doe je

Als eerste bel je 112.

Snelheid van handelen is essentieel, omdat een hitteberoerte dodelijk kan zijn in verband met orgaan falen.

Als tweede breng je een slachtoffer naar en koele ruimte, het liefst met airco.

KOELEN, KOELEN, KOELEN

koelen-hitteberoerteNiet alleen oppervlakkig, maar ook intern. Dit doe je niet door vocht toe te dienen, maar door die plekken te koelen waar grote bloedvaten aan de oppervlakte  liggen: oksel, liezen en nek. Je kunt hiervoor verschillende kleine handdoeken gebruiken die je onder een lauwwarm water straal nat maakt.

Leg een slachtoffer in de stabiele zijligging, zodat je een groter oppervlak actief kunt koelen.

Koelen doe je met lauwwarm water. Koud water kan het tegenovergesteld effect hebben en juist onderkoeling veroorzaken.

Wikkel iemand in een lauwwarm nat laken, plaats indirect een ventilator.

Ondertussen wacht je op professionele hulp en houd je de vitale functies in de gaten.

Tot slot

Een hitteberoerte is niet zonder gevaar. Twijfel je of je te maken hebt met een hitteberoerte, bel dan altijd 112 en laat je assisteren door de centralist. Afkoelen is essentieel en tijd van levensbelang.