Een droge blusleiding is een aansluitpunt voor de brandslang van de brandweer. Een droge blusleiding vind je meestal in hoge gebouwen, zoals kantoorgebouwen en woonflats.

Waarom een droge blusleiding?

Wanneer in hoge gebouwen een brand uitbreekt kost het veel tijd om brandslangen uit te rollen en op de juiste plek te krijgen.

Een droge blusleiding is een stijgleiding van stalen buizen. Op verschillende punten, bijvoorbeeld iedere verdieping, zit een voedingsaansluiting en een brandslangaansluiting.
Zo kan de brandweer met het eigen pompsysteem op de wagen het water naar boven pompen en via de aangesloten brandslang de brand blussen.

De brandweer is zo ook in staat om met een droge blusleiding een brand van bovenaf te blussen.

Moet ik de droge blusleiding laten controleren?

JA. het is belangrijk de droge blusleiding te laten controleren. Deze controle valt onder de NEN 1594. Hierin staan de prestatie eisen voor droge blusleidingen beschreven.
Deze norm is van toepassing op blusleidingen in gebouwen niet hoger dan 70 meter. Voor gebouwen hoger dan 70 meter is een bijlage opgenomen in de NEN 1594.

Meer info

Voor meer informatie over de droge blusleiding en het onderhoud en de controle van droge blusleidingen, neem contact op met één van onze brandpreventie specialisten.