Search
Close this search box.

Wat is een CO2-blusser?

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een CO2-blusser is een blusmiddel op basis van koolstofdioxide (CO2) dat vooral wordt ingezet voor branden van brandklasse B (vloeistoffen), C (gas) en elektrabranden. Het CO2-gas verdrijft voor korte tijd (!) de aanwezige zuurstof. Als er gestopt wordt met blussen, kan de brand door nieuwe zuurstoftoevoer weer oplaaien. Een voordeel van de CO2-blusser is dat hij geen nevenschade veroorzaakt. Dit maakt de blusser erg geschikt voor ruimtes met elektronische apparatuur.

CO2-blusser herkennen 

Een CO2-blusser herken je aan de zwarte expansiekoker aan het uiteinde van de slang en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Als je gaat blussen is het de bedoeling dat je de slang bij het handvat vasthoudt, omdat het CO2-gas tijdens het blussen erg koud wordt (tot -80 graden).

Voordelen van een CO2-blusser  

Geen nevenschade

Na het blussen met een CO2-blusser blijven er geen reststoffen achter. Er wordt dus, anders dan bij poeder- en schuimblussers, geen schade aangericht aan bijvoorbeeld elektrische apparatuur. 

Geschikt voor elektrabrand

De CO2-blusser geleidt geen stroom en is ook daarom erg geschikt voor het blussen van een elektrabrand. Daarnaast leent de CO2-blusser zich goed voor vloeistof- en gasbranden.

De keuze voor een brandblusser maak je met name o.b.v. de soort brand die kan ontstaan. De verschillende soorten brand zijn ingedeeld in brandklassen. In het onderstaande overzicht zie je welk blusmiddel voor welke brandklasse geschikt is.

Gevaarlijk?

De CO2-blusser wordt hoofdzakelijk in besloten ruimtes gebruikt, omdat daar beperkt zuurstof aanwezig is. Het heeft alleen zin om zuurstof te verdrijven als er geen nieuwe zuurstof bij kan komen. Het wegnemen van zuurstof werkt echter verstikkend voor de mens. Je moet de ruimte daarom direct na het blussen verlaten.

Op zoek naar een goede CO2-blusser?

In onze webshop bestel je eenvoudig CO2-blussers van 2 kg en 5 kg. Ons assortiment bestaat uit brandblussers van de hoogste Europese kwaliteit, wij bieden deze blussers aan tegen scherpe tarieven. Dit zijn tevens de brandblussers die de veiligheidsspecialisten gebruiken bij het brandveilig maken van o.a. fabriekshallen en kantoorgebouwen.

 

Naar webshop

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid