Een brandklasse is een graadmeter voor de brandbaarheid van een bepaalde constructie. Een brandklasse kan verschillende vormen aannemen (bijv. 30 of 60 minuten, 1 t/m 3) maar de meestvoorkomende vorm is een schaal die loopt van F t/m A, waarbij F staat voor ‘bijzonder brandbaar’ en A voor ‘onbrandbaar’. Brandklassen komen voort uit zogenaamde NEN-normen, algemene criteria die betrekking hebben op onze veiligheid en in allerlei sectoren op verschillende manieren toegepast en nageleefd worden. Een brandklasse bestaat verder uit een bepaling van de rookontwikkeling S (van ‘smoke’) en een bepaling van de druppelvorming D (van ‘drops’); kunststof, bijvoorbeeld, kan bij hitte smelten en gaan druppelen. Samen vormen de componenten een brandklasse. Een veelvoorkomende brandklasse is de B-S1-D0.

Wat is brandklasse B-S1-D0?

Brandklasse B-S1-D0 komt voort uit de EN-norm 13501-1. Als je deze brandklasse ontleedt, krijg je de volgende (sub)bepalingen:

  • B: de constructie wordt geclassificeerd als bijna onbrandbaar.
  • S1: de constructie heeft een geringe rookontwikkeling.
  • D0: de constructie vertoont bij brand geen enkele druppelvorming.

Zoals je misschien wel opvalt, is de B-S1-D0 een vrij strenge bepaling: de constructie brandt (bijna) niet, geeft weinig rook af en scheidt geen losse delen af. De B-S1-D0 wordt dan ook vooral toegepast op risicovolle plaatsen. Zo moet álles op Schiphol aan deze regel voldoen; alleen dán kan de veiligheid van haar bezoekers gegarandeerd worden. Een andere veelvoorkomende toepassing van de B-S1-D0 is de vluchtweg in een gebouw. Vooral wanneer er maar één mogelijke vluchtweg is, is het van cruciaal belang dat deze maximaal tegen brand is beschermd.

Asphalia-Brandwerend-Schiphol

Brandklassen voor blusmiddelen

Als we het hebben over brandklassen, wil er nog wel eens verwarring ontstaan over de betekenis van het woord. Brandklassen zijn namelijk ook van toepassing op blusmiddelen, maar dan hebben ze een andere vorm en betekenis. Brandklassen voor blusmiddelen lopen van A t/m F en geven de soort brand weer. Aan de hand daarvan wordt vervolgens een geschikt blusmiddel gekozen. 

Lees ook: Wat zijn brandklassen?

Ik moet voldoen aan brandklasse x, wat moet ik doen?

Heb je vanuit de brandweer of andere instantie een brandklasse opgelegd gekregen, maar weet je niet hoe je hieraan moet voldoen of welke stappen je moet ondernemen? Bij Asphalia kunnen we ons dat goed voorstellen; onze productspecialisten voorzien je daarom graag van een passend advies. Neem daarvoor contact met ons op.