Een blusdeken is een deken waarmee je een beginnende brand kunt blussen. De deken wordt over het vuur gelegd zodat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen. 

In welke situaties gebruik je een blusdeken?

Aan de blusdeken kun je geen brandklasse(n) verbinden. Bepalend is of de deken het brandende object volledig kan afsluiten. Alleen dan kan er geen zuurstof meer bij de brandhaard komen en kan het vuur doven. De blusdeken is hoofdzakelijk bedoeld voor de volgende toepassingen:

Personen

De blusdeken is hier een efficiënt blusmiddel. Zorg er altijd voor dat het slachtoffer een liggende houding aanneemt voor je hem of haar met de deken omwikkelt. Als het slachtoffer rechtop staat, zorg er dan voor dat de deken bij de hals wordt gesloten: zo voorkom je het schoorsteeneffect.

Vlam in de pan

Bij een vlam in de pan laat je de blusdeken over de pan vallen en laat je deze liggen tot de brandbare stof is afgekoeld.

Elektrische apparatuur

Verwijder bij een elektrabrand eerst de stekkers uit het stopcontact en dek de brandhaard dan af met de blusdeken.

Hoe houd je een blusdeken vast?

Als je een brand gaat blussen met een blusdeken, dan is het niet de bedoeling dat je je handen verbrandt. Er zijn twee manieren om dat te voorkomen:

  1. Gebruikelijk zitten er twee koorden aan de blusdeken. Je pakt de koorden zo dicht mogelijk bij de blusdeken vast, zodat de deken tussen jou en het vuur zit.
  2. Met een speciale greep: strek de handen naar voren, de duimen wijzen automatisch naar elkaar. Draai de duimen naar onder zodat de rug van de handen schuin naar elkaar staan. De rand van de deken wordt vastgepakt tussen de duim en de vingers. Dit is lastig, je ervaart een gevoel van spanning op de schouders en de armen. Als je de deken met beide handen vast hebt, dan draai je de handen weer terug. Je handen zijn nu beschermd achter de deken.

De deken wordt op de hieronder afgebeelde foto NIET goed vastgehouden.
Foutief vasthouden blusdeken

Deken na gebruik laten liggen

Laat de deken liggen tot de brandhaard voldoende is afgekoeld, want vooral bij brandende, olieachtige stoffen zal de brand door toevoer van verse zuurstof in alle hevigheid weer oplaaien. Voorkom herontbranding en laat liggen die deken!

Waar is de blusdeken van gemaakt?

De oorspronkelijke blusdeken was gemaakt van wol. Nadeel hiervan was dat de deken door het vuur snel verpulverde. Ook bleef er een zachte as over die erg rook naar verbrand haar. Tot 1992 werden blusdekens bovendien versterkt met asbest. Natuurlijk weten we allemaal dat asbest zeer schadelijk is voor de longen. Mocht u dus nog een oude blusdeken hebben van voor 1992, dat is het aan te raden deze te vervangen voor een nieuwe.
De huidige blusdekens zijn gemaakt van glasvezelstof. Glasvezelstof wordt geweven in meerdere lagen. De huidige dekens zijn:

  • Zeer hittebestendig;
  • Bestand tegen de meeste chemicaliën;
  • Makkelijk plooibaar.

Blusdeken kopen?

In onze webshop bestel je eenvoudig een blusdeken in het formaat dat jij nodig hebt.

Naar webshop