Search
Close this search box.

Wat is de hoogst haalbare brandklasse in een lak?

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een brandklasse is een graadmeter voor de brandbaarheid van een bepaald object of materiaal. Je komt de term veel tegen in het Nederlands Bouwbesluit, waar de brandklasse als een eis wordt gepresenteerd. Met een brandwerende verf kan een bepaald materiaal worden geüpgraded naar een hogere brandklasse, zodat aan een gestelde eis kan worden voldaan. Een brandklasse is opgebouwd uit een brandklasse (lopend van A1 (onbrandbaar) t/m F (extreem brandbaar)), een indicatie voor de rookvorming (S) en een indicatie voor de druppelvorming (D). Een voorbeeld van een brandklasse is B-S1-D0. Een klasse is verbonden aan een norm. In dit voorbeeld gaan we uit van de EN 13501-1.

Lees ook: Wat is een brandklasse?

Wat is de hoogst haalbare brandklasse?

Een onbrandbaar materiaal of object heeft de brandklasse A1-S0-D0. Dit is echter geen klasse die met een brandwerende lak kan worden gehaald, maar een eigenschap die het materiaal al van nature heeft. Een materiaal met brandklasse A is bijvoorbeeld beton. De hoogst haalbare brandklasse die met een lak kan worden behaald is de B-S1-D0: het materiaal is nagenoeg onbrandbaar, heeft een geringe rookontwikkeling en druppelt niet. De B-S1-D0 is een veelgevraagde brandklasse en is onder andere van toepassing op vluchtwegen.

Ik moet voldoen aan brandklasse B-S1-D0, wat moet ik doen?

Heb je vanuit de brandweer of andere instantie een brandklasse opgelegd gekregen, maar weet je niet hoe je hieraan moet voldoen of welke stappen je moet ondernemen? Bij Asphalia kunnen we ons dat goed voorstellen; onze productspecialisten voorzien je daarom graag van een passend advies. Neem daarvoor contact met ons op.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid