Brandwerende verf is een type verf dat het brandgedrag verandert van het materiaal waarop het wordt aangebracht. Anders gezegd: door een brandwerende verf aan te brengen, duurt het langer voor hitte en vlammen het materiaal bereiken en de brand doorslaat. Afhankelijk van de materiaalsoort en het aantal lagen verf dat je aanbrengt, kan een brandwerendheid worden bereikt van 30 tot 120 minuten. Bij hitte zwelt de verf op tot een schuimende laag die de brand voor een bepaalde tijd tegenhoudt of inperkt. In dit tijdsbestek kunnen de in het gebouw aanwezige mensen vluchten en heeft de brandweer voldoende tijd om ter plaatse te komen.

Lees ook: Hoe werkt een brandwerende lak?

Toepassingen

Brandwerende verf kent verschillende toepassingen. Je kunt de verven in de gewenste kleur aanbrengen op hout, metaal, gips en pleisterwerk. De transparante variant droogt helder op, waardoor het oorspronkelijke materiaal goed zichtbaar blijft. In alle gevallen wordt er enkel een dun laagje aangebracht; je kunt je voorstellen dat dit een heel ander effect geeft dan bijvoorbeeld het aanbrengen van brandwerende platen, die de constructie volledig dichttimmeren.

Andere lagen

Om een optimale werking te realiseren worden naast de brandwerende verf ook regelmatig een primer en/of een topcoat aangebracht. Een primer zorgt voor een betere hechting met het oppervlak; een topcoat zorgt voor een optimale bescherming van de brandwerende laag.

Brandwerende verf nodig?

Op zoek naar een kwalitatieve brandwerende verf? In onze webshop vind je gecertificeerde verven voor iedere toepassing.