BluspoederBluspoeder is een blusmiddel op basis van zouten. Oorspronkelijk (1928) bestond het poeder uit een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumsulfaat, dit werd BC-poeder genoemd. Tegenwoordig (vanaf 1957) gebruikt men kaliumbicarbonaat (ABC-bluspoeder) met diverse toevoegingen. In dit artikel vertel ik je over twee (mogelijke) complicaties van ABC-bluspoeder: inklinken en klontervorming. 

Inklinken van ABC-bluspoeder

Als een product door het eigen gewicht wordt samengedrukt, dan wordt dit ‘inklinken’ genoemd. Het meest bekend is het inklinken van bijvoorbeeld grond. Hetzelfde gebeurt echter ook met bluspoeder: indien een poederblusser lange tijd niet is bewogen, dan is het poeder tot een stevige massa samengedrukt. Daarom moet je een poederblusser voor gebruik even schudden of op een harde bodem laten stuiteren. Dit is tevens de reden dat een onderhoudsmonteur een poederblusser altijd moet schudden. Schudden voor gebruik zorgt er dus daadwerkelijk voor dat een poederblusser wérkt.

Klontervorming

Het blusmiddel van een poederblusser bestaat van oudsher uit zout(en). Zout trekt vocht aan, waardoor klontervorming optreedt. Door gebruik van nieuwere technieken en te werken met kaliumbicarbonaat (bewerkt is met siliconenolie of met magnesiumstearaat) wordt klontervorming (bijna) voorkomen. Het waterafstotend vermogen wordt sterk vergroot, waardoor klontervorming – zo goed als – tot het verleden behoort.

ABC-bluspoeder niet schoonmaken met water

Het oude BC-poeder was oplosbaar in water en kon dus met water gereinigd worden, maar het hedendaagse ABC-poeder heeft een sterk waterafstotend vermogen. Hierdoor is het reinigen met water absoluut niet meer aan te raden. Doorgaans wordt bluspoeder door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd met behulp van een industriële stofzuiger.

 

uitbestedenOp zoek naar een poederblusser? of wil je je brandblusser(s) laten controleren?

Bij Asphalia zit je goed. In onze webshop vind je behalve poederblussers ook schuim- en CO2-blussers. Zijn je blusmiddelen toe aan een controle? Ook dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij hanteren een snelle, professionele aanpak, bieden een kwaliteitsgarantie en verstrekken een erkend certificaat voor eventuele derden.

 


Direct contact?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.