Search
Close this search box.

Vlamvertragend maken met vlamvertragers

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

De werking van vlamvertragers berust op het principe dat een product geen brandbare gassen afgeeft die kunnen ontvlammen. Bijna al het materiaal om ons heen is onderhevig aan ontgassing. Om dit goed uit te kunnen leggen moeten we dit tonen en bespreken op moleculair niveau en dat lukt niet in een klein stukje tekst.

Door verhitting komt er meer gas vrij en dat gas is brandbaar. Vlamvertragers hebben de eigenschap om de ontgassing tegen te houden. Ieder voorwerp is min of meer poreus, en vlamvertragers verminderen de poreusheid van een product.

Verscheidenheid van materiaal, dus ook verschillende vlamvertragers.

Eerst wordt er gekeken naar de brandbaarheid van de materiaalsoorten en daarna is het belangrijk waar de materialen worden gebruikt. Een woning is opgebouwd uit veel materiaalsoorten. Stenen zijn bijvoorbeeld niet brandbaar, maar de bouwstenen van een huis zijn wel brandbaar, mits ze maar lang genoeg verhit worden. Hout is brandbaar, maar er zijn houtsoorten die makkelijk branden en er zijn houtsoorten minder makkelijk branden.

Verwering van materiaal door weer invloeden.

De invloed van weer veroorzaakt erosie (slijtage) en deze slijtage heeft dus ook zijn werking op de vlamvertragers. Dus vlamvertragers die buiten hun werk moeten doen zijn anders dan voor de binnensituatie.

Welke soorten vlamvertragers zijn er?

We hebben in principe 6 verschillende soorten vlamvertragers, we gaan ze stuk voor stuk doornemen.
De vlamvertragers geven we weer in de volgende categorieën:

 1. natuurlijke vezels,
 2. kunstmatige en gemengde vezels,
 3. kunststoffen,
 4. onbehandeld hout,
 5. hout buiten,
 6. kerstbomen.

1. Vlamvertragers voor natuurlijke vezels.

Natuurlijke vezels zijn gemaakt van natuurlijke producten, zoals wol, katoen, linnen, papier, karton, riet en stro. In de textielversies mag tot maximaal 70% aan kunstmatige vezels verwerkt zijn. Het verbruik van de vlamvertrager is verschillend van product tot product. Met één liter Alfastop kan 5 tot 8 M2 product worden geïmpregneerd.

Brandwerende spray natuurlijke vezels
Alfastop impregneerpakket voor natuurlijke vezels per sprayfles
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf stoffen, maar ook papier en karton brandveilig kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray-oplossing, instructievideo’s en certificaten. Te behandelen stoffen moeten bestaan uit minimaal 35% natuurlijke vezels zoals: Katoen, Vlas, Linnen, Jutte, Wol, Zijde, Mohair, Alpaca.Meer informatie 

 

Brandvertragende vloeistof voor natuurlijke vezels (Voordeelverpakking)
Gecertificeerde brandvertragende vloeistof voor het brandwerend impregneren van materialen op basis van natuurlijke vezels welke absorberend zijn. Onder andere: karton, papier en stoffen (onder andere: jutte, linnen, katoen). Met 1 can kunt u ongeveer 70 tot 100 m2 behandelen.

Meer informatie

2. Vlamvertragers voor kunstmatige en gemengde vezels.

Veel producten die zijn geproduceerd van kunstmatige en gemengde vezels zijn sterke of juist hele lichte (gewicht) producten, zoals vlaggen, meubelbekleding, werkkleding. Bij deze vezels mag ook een percentage natuurlijke vezels verwerkt zijn. Dit percentage is maximaal 30%. Deze kunstmatige vezels hebben weinig tot geen absorptievermogen, maar wel ruimte tussen de vezels in. Het verbruik van de vlamvertrager is verschillend van product tot product. Met één liter Alfastop kan 5 tot 8 M2 product worden geïmpregneerd.

Brandwerende spray voor kunststof en mengvezels.
Impregneerpakket voor stoffen van gemengde vezels per sprayflacon
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf stoffen welke bestaan uit verschillende soorten vezels (of minder als 30% natuurlijke vezels) brandveilg kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray-oplossing, instructievideo’s en certificaten.Meer informatie

 

Brandvertragende vloeistof voor kunststof en mengvezel
Brandvertragende vloeistof voor stoffen van kunst en mengvezels in voordeelverpakking
Alfastop brandvertragende vloeistof voor kunst en mengvezels is een ongevaarlijke en gebruiksvriendelijke vloeistof voor het brandwerend impregneren van stoffen met meer dan 70% synthetische vezels, zoals polyester, polyamide en viscose. Waaronder bijvoorbeeld: Woningtextiel, Tapijten, Vlaggen, Kleding.

Meer informatie

3. Vlamvertragers voor kunststoffen.

Kunststoffen zijn voorwerpen die als een geheel zijn geproduceerd. Ze zijn dus niet poreus en impregneren kan dus niet. Deze voorwerpen moeten dus gecoat worden. Een coating is dus een laag op het voorwerp aanbrengen. Bij coating dient u ten allen tijde een proefstukje op te zetten. Spray of rol een klein stukje van het voorwerp en laat het drogen. Als het niet wit uitslaat en na een brandproef ziet u geen brand ontstaan, dan is het geschikt om het te bewerken met vlamvertragers.
Met één liter Alfastop kan tot 10 M2 worden geïmpregneerd.

Kunststof brandvertragende spray
Impregneerpakket voor kunststof en decoratie per sprayfles
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf producten van kunststof en plastic (zoals kunstbloemen en kunstbomen) brandvertragend kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray-oplossing, instructievideo’s, certificaten en een vraagbaak om op terug te vallen.Meer informatie

 

Kunstof brandwerendimpregneermiddel
Brandvertragende vloeistof voor kunststof en decoratie (voordeelverpakking)
Brandvertragende vloeistof voor het brandwerend maken van kunststof (plastic). Waaronder kunstbloemen en synthetische (decoratie) materialen. Goed voor 70 m2 – 100 m2.

Meer informatie

4. Vlamvertragers voor onbehandeld hout.

Wat is onbehandeld hout, dat is de eerste vraag die u moet stellen. Hout dat geschuurd en geschaafd is, is onbehandeld hout. Voordat hout met een vlamvertrager wordt bewerkt moet het eerst:

 1. droog zijn
 2. geschaafd en geschuurd zijn
 3. NU met de vlamvertragers bewerken
 4. vlamvertragers GOED laten drogen
 5. schilderen of lakken

Hierna kunt u het plaatsen waar u wilt, binnen of buiten, het schilderen of het lakken is de beschermlaag, ook tegen de weersinvloeden. Met één liter Alfastop kan 5 tot 8 M2 product worden geïmpregneerd.

Brandwerende spray voor onbehandeld hout

Impregneerpakket voor hout, riet, stro en zachtboard per flacon

Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf hout, riet, stro en zachtboard brandvetragend kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray oplossing, instuctievideo’s, certificaten en altijd een vraagbaak om op terug te vallen.

Meer informatie

 

Brandvertragende vloeistof voor onbehandeld hout

Brandvertragende vloeistof voor onbehandeld hout (voordeelverpakking)

Voor het brandwerend behandelen van onbehandeld hout zoals onder ander riet, stro of zachtboards. Met 1 jerrycan Alfastop brandvertragende vloeistof behandelt u 70 tot 100m2

Meer informatie

5. Vlamvertragers voor hout buiten.

Met hout buiten wordt bedoeld dat het hout is dat geen finish krijgt. U wilt de houtstructuur kunnen zien. Een rieten mat, een houten schutting of een blokhut zijn producten die u wel vlamvertragend wilt bewerken, estenmaar ze krijgen geen lak- of verflaag. JUIST voor deze producten is de Alfastop HOUT BUTEN bedoeld. Deze Alfastop is impregneermiddel en finishlaag in één. Het hout kan een lichte verkleuring krijgen, het wordt meestal iets donkerder, iets warmer van kleur. Met één liter Alfastop kan 5 tot 8 M2 product worden geïmpregneerd. De juiste werk volgorde voor het vlamvertragend maken van hout dat als het ware als onbehandeld hout moet worden getoond.

 1. droog zijn
 2. geschaafd en geschuurd zijn
 3. NU met de vlamvertragers bewerken
 4. vlamvertragers GOED laten drogen
 5. NIET schilderen of lakken

Alfastop Spray voor Buiten Hout

Alfastop brandwerende spray voor buiten hout

Alfastop brandwerende spray voor buiten hout is DE methode om gemakkelijk jou product te behandelen dat in een buitenomgeving wordt toegepast. De Alfastop brandwerende spray voor buiten hout is een transparante coating die uitloging voorkomt en niet beïnvloed word door weer invloeden. Na het correct impregneren voldoen de […]

Lees meer  > Bestellen kan via de klantenservice

 

Brandvertragende vloeistof voor hout in buitenomgeving
Nieuw: Voordeelverpakking brandvertragende vloeistof voor buiten hout
De gecertificeerde brandvertragende vloeistof voor het brandwerend behandelen van hout in een buitenomgeving kan via Asphalia products nu ook geleverd worden in voordeel verpakking. Dit is wel zo handig! Met 1 can behandel je dan tot 100m2 aan hout, welke je dan meteen beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf!

Lees meer  > Bestellen kan via de klantenservice

6. Vlamvertragers voor kerstbomen.

In principe is een kerstboom hout dat geen nabehandeling krijgt, zoals verven of lakken , maar naaldhout heeft de vervelende eigenschap om veel hars af te geven en vers hars is uitermate brandbaar. Dus een speciaal vlamvertragend middel is er ontwikkeld voor naaldbomen. Met één liter Alfastop kunt u een boom van 2 meter lengte impregneren. Er wordt wel uitgegaan van een gemiddelde hoeveelheid takken. Ook erg geschikt voor kerststukjes, kersttakken, bloemstukken enz.

Brandvertragende spray voor kerstbomen en kersttakken

Impregneerpakket voor kerstversiering per sprayfles

Speciaal ontwikkelt pakket om natuurlijke kerstbomen en kerstversiering brandvertragend te impregneren. Inclusief certificaten en online video instructie!
Meer informatie

 

Brandvertrager voor kerstbomen en kersttakken

Alfastop brandvertragende vloeistof in voordeelverpakking voor kerstbomen en kersttakken

Alfastop brandvertragende vloeistof voor kerstbomen en kersttakken. AlfaSTOP vloeibaar impregneermiddel is speciaal ontwikkeld voor het brandwerend behandelen van natuurlijke kerstbomen en kersttakken. Deze brandvertragende vloeistof voor kerstbomen en kersttakken is een ongevaarlijke gebruiksvriendelijke brandvertrager. Na het correct impregneren voldoet deze natuurlijke kerstversiering aan de normen IS 6940/6941 en NEN 1101 & 1102.
Meer informatie

Terug naar begin pagina.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Uitleg van de brandklassen: A,B,C,D,F met het principe dat alleen maar degassen brandbaar zijn.
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid