Er zijn verschillende verven of coatings op de markt die weerstand kunnen bieden tegen hoge temperaturen. Voorbeelden hiervan zijn hittebestendige verf en brandwerende verf. De werking en functie van deze coatings is echter erg verschillend.

Hoe werkt een hittebestendige verf?

Een hittebestendige verf is een verf die – ’t zit al in het woord – flinke temperaturen kan hebben. Temperaturen tot 800ºC zijn voor een hittebestendige verf prima te handelen; waar een normale verf verkleurt, afbrokkelt en vloeibaar wordt, houdt een hittebestendige verf zijn oorspronkelijke vorm. De verf wordt dan ook vooral toegepast op materialen en objecten die (zeer) heet kunnen worden, zoals staal, metaal, radiatoren, (hout)kachels, ovens en auto-onderdelen. Een hittebestendige verf is echter níet brandwerend.

Hoe werkt een brandwerende verf?

Een brandwerende verf behoudt bij hitte niet zijn oorspronkelijke vorm, maar zet juist uit. De verf vormt een schuimende laag en creëert daarmee afstand tussen de hitte en de ondergrond. Op die manier duurt het langer (tot 120 minuten) voor de brand de ondergrond bereikt. Lees ook: Hoe werkt een brandwerende lak? Brandwerende verf is breed toepasbaar: je kunt er zowel hout, staal als gips mee behandelen. Breng je de verf op de juiste manier aan, dan verhoog je daarmee de brandwerendheid van het materiaal of constructie.

Op zoek naar een brandwerende verf?

Onze partner Brandwerendeverfshop.nl biedt een uitgebreid assortiment brandwerende coatings. Met de keuzewizard bepaal je gemakkelijk welke verf je voor jouw toepassing nodig hebt.