Hero van EHBO Cursus Wettelijke Verplichtingen

EHBO Cursus Wettelijke Verplichtingen

Categorieen:

Trainingen
2024-03-01 13:18:41
Hulp nodig bij dit onderwerp?

Wij helpen je uit de brand. Neem contact op en ontvang binnen 48 uur ondersteuning van Asphalia.

Home / Trainingen / EHBO Cursus Wettelijke Verplichtingen

EHBO Cursus Wettelijke Verplichtingen

EHBO, of Eerste Hulp Bij Ongelukken, is een essentiële vaardigheid die iedereen zou moeten hebben. Het kan levens redden in noodsituaties en is een waardevolle aanvulling op elke werkplek. Maar wist u dat er wettelijke verplichtingen zijn verbonden aan het aanbieden van een EHBO-cursus? In dit artikel gaan we dieper in op deze verplichtingen.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen voor een EHBO-cursus?

De Arbowet stelt dat elke werkgever verplicht is om ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerde EHBO'ers aanwezig zijn op de werkplek. Dit betekent dat er altijd iemand aanwezig moet zijn die in staat is om eerste hulp te verlenen in geval van een ongeval.

Section Image

De exacte aantallen en kwalificaties van de vereiste EHBO'ers kunnen variëren, afhankelijk van de aard en de grootte van het bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren om te bepalen wat de specifieke behoeften van hun bedrijf zijn.

Wat houdt een EHBO-cursus in?

Een EHBO-cursus leert deelnemers hoe ze moeten reageren in een noodsituatie. Dit omvat het leren herkennen van de tekenen en symptomen van veelvoorkomende medische noodsituaties, zoals hartaanvallen en beroertes, en het leren uitvoeren van levensreddende procedures, zoals reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED).

De cursus omvat ook training in minder ernstige, maar nog steeds belangrijke vaardigheden, zoals het behandelen van snijwonden, brandwonden en botbreuken. Bovendien leren deelnemers hoe ze moeten handelen in geval van een noodsituatie op de werkplek, zoals een brand of een chemische lekkage.

Wat zijn de verplichtingen na het volgen van een EHBO-cursus?

Na het succesvol afronden van een EHBO-cursus, zijn er bepaalde verplichtingen die de cursist moet nakomen. Ten eerste moet de cursist zijn of haar EHBO-vaardigheden op peil houden door regelmatig herhalingscursussen te volgen. Dit zorgt ervoor dat de EHBO'er altijd klaar is om in actie te komen wanneer dat nodig is.

Section Image

Daarnaast heeft de EHBO'er de verantwoordelijkheid om eerste hulp te verlenen wanneer dat nodig is. Dit betekent dat ze moeten handelen in geval van een noodsituatie op de werkplek, en dat ze bereid moeten zijn om hun vaardigheden te gebruiken om anderen te helpen, ongeacht de situatie.

Wat gebeurt er als de verplichtingen niet worden nagekomen?

Als een werkgever de wettelijke verplichtingen voor een EHBO-cursus niet nakomt, kunnen er ernstige gevolgen zijn. Dit kan variëren van boetes tot juridische stappen. Bovendien kan het niet naleven van deze verplichtingen leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood in geval van een noodsituatie op de werkplek.

Evenzo kan een EHBO'er die zijn of haar verplichtingen niet nakomt, ook te maken krijgen met juridische gevolgen. Het is daarom van het grootste belang dat zowel werkgevers als werknemers zich bewust zijn van hun verplichtingen en deze serieus nemen.

Conclusie

Het volgen van een EHBO-cursus is niet alleen een waardevolle vaardigheid, maar ook een wettelijke verplichting voor veel bedrijven. Het is belangrijk voor werkgevers om te begrijpen wat deze verplichtingen inhouden en ervoor te zorgen dat ze worden nagekomen.

Section Image

Evenzo is het belangrijk voor werknemers om te begrijpen wat hun verplichtingen zijn na het volgen van een EHBO-cursus. Door deze verplichtingen serieus te nemen, kunnen we allemaal bijdragen aan een veiligere werkplek.

Sluit Je Aan Bij De Olsie Community

Ben je gemotiveerd om de veiligheid op jouw werkplek naar een hoger niveau te tillen? Olsie staat klaar om je daarbij te helpen met een schat aan kennis en middelen. Als lid van de Olsie Safety community krijg je niet alleen toegang tot gratis selectiegidsen, ebooks en online trainingen, maar ook korting op hoogwaardige veiligheidsproducten en diensten. Versterk vandaag nog jouw expertise op het gebied van veiligheid en EHBO. Wordt Olsie lid en draag bij aan een veiligere werkplek voor iedereen.

Hulp nodig bij dit onderwerp?
Wij helpen je uit de brand. Neem contact op en ontvang binnen 48 uur ondersteuning van Asphalia.