Search
Close this search box.

Stabiele zijligging, links of rechts

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

In principe heeft de stabiele zijligging maar een functie, namelijk de ademhaling veilig stellen. Met dit gezegd te hebben kan ik eigenlijk dit hoofdstuk afsluiten. Toch is dit niet zo, want er zijn wel degelijk een aantal punten die ik onder de aandacht kan brengen.

De functie van de stabiele zijligging.

Indien iemand in de stabiele zijligging gelegd wordt moet je altijd nog even de kinlift uitvoeren. Door het uitvoeren van de kinlift – geleerd bij de reanimatie – trek je de tong uit het keelgat, waardoor de ademhaling onbelemmerd kan plaatsvinden.
Er is reeds een filmpje geplaatst op deze website die duidelijk een en ander laat zien.

Volgorde van handelen bij de stabiele zijligging

Eerst dient het slachtoffer op de rug te liggen. Ten tweede leg je de arm die het dichs bij je is, twee keer haaks. Ten derde, de arm die het verst weg is, leg je in de a-laafhouding. De hand leg je met de rug van de hand tegen de wang, langs de kaaklijn. Deze hand blijf je vasthouden. Handelingen vier, jou vrije hand pakt de knie die het verst weg is, aan de buitenkant van het been. Je tilt het daarop en let erop dat de voet naast de andere knie geplaatst gaat worden. De knie gebruik je als hefboom en je trekt het been, daarmee het hele lichaam, naar je toe.
Bekijk het filmpje rustig en misschien zelfs meerdere keren.

Het slachtoffer in de stabiele zijligging op de linker zij.

Er zijn twee goede redenen om een slachtoffer in principe op de linkerzijde te leggen.

  • Ambulance verpleegkundigen zien graag het gezicht.
  • Zwangere dames ook op de linker zij, want aan de rechterzijde zit de holle ader. Door het gewicht van een ongeboren kind kan de holle ader dichtgedrukt worden.

Uitzondering: Stabiel zijligging op de andere zijde.

Indien je bloed uit een oor ziet komen, kun je denken aan een schedelbasisfractuur. Deze waarneming is voldoende aanleiding om het slachtoffer op die zijde te leggen, op een dusdanige wijze, dat het bloedende oor naar boven ligt.
Er zijn heel goede redenen om juist bij een slachtoffer met een schedelbasisfractuur op deze wijze te handelen.

  • Hersenvocht in het hoofd gehouden.
  • Bloed kan stollen, waardoor bacteriën worden geweerd.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid