Industrieel brandwachtWat is het verschil tussen een rijksgediplomeerde brandwacht en een niet rijksgediplomeerde brandwacht (ook wel veiligheidswacht of industrieel brandwacht genoemd).

Vroeger was alles duidelijk. Wanneer je bij de brandweer ging, werd opgeleid door de overheid en op kosten van deze zelfde overheid in de praktijk begeleid door een brandweerkorps. Deze brandweeropleidingen kosten heel heel veel geld. En omdat deze zelfde overheid flink moet bezuinigen, worden om de opleidingsfaciliteiten flink uit gekleed. Officieel is een rijksgediplomeerde brandwacht een brandwacht die door de overheid is opgeleid en in bezit is van papieren welke je alleen kunt krijgen via deze route.

Vrijwilligerswerk wordt minder, zo ook de vrijwilligers bij de brandweer. Een rijksgediplomeerde brandwacht wordt daarmee uitstervend ras. Een aantal commerciële bedrijven noemen een brandwacht met 1 diploma van de overheid inmiddels een rijksgediplomeerde brandwacht. In deze gedachtegang is dat natuurlijk niet helemaal correct. Om brandwacht te worden, kan je tegenwoordig scholen in de commerciële sector. Zo ook bij Asphalia training. Deze opleiding bestaat uit diverse cursussen of modules die samen de mogelijkheid geven om bij de industrie aan de slag te gaan. Iemand die al deze opleiding heeft gevolgd wordt dan ook vaak een industrieel brandwacht of veiligheidswacht genoemd. Kortom een industrieel brandwacht is opgeleid in de commerciële sector.

Waarom zou een rijksgediplomeerde brandwacht beter zijn dan een industrieel brandwacht ?

Een rijksgediplomeerde brandwacht heeft een hoger tarief en is vaak intensiever, langduriger opgeleid. Daarnaast heeft deze rijksgediplomeerde brandwacht een bepaalde houding en mentaliteit welke van essentieel belang is voor het goed uitvoeren van zijn taak. Het is natuurlijk een groot verschil of je gewend bent om je in te zetten voor dag en dauw voor de publieke zaak. Of dat je even snel je papieren haalt met de intentie om daarna een ‘makkelijke’ job uit te kunnen voeren.

Persoonlijk denk ik dat het niet zozeer is dat een rijksgediplomeerde brandwacht beter is, maar dat het schort een adequate opleiding, begeleiding en mentaliteit bij industriële brandwachten. Hier liggen nog genoeg kansen voor bedrijven die integriteit en mentaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Welkom bij Asphalia!