Selecteer een pagina

Wanneer je als EHBO’er bij een situatie komt dat je eerste hulp gaat verlenen is de situatie beoordelen op veiligheid de eerste handeling die je doet. Beoordeel je de situatie als veilig voor jou en het slachtoffer dan kun je eerste hulp gaan verlenen. Echter, is de situatie niet veilig, dan ga je het slachtoffer verplaatsen.

Hiervoor gebruik de de Rautekgreep. In dit artikel vertellen wij je wanneer en hoe je de Rautekgreep toepast om een slachtoffer te verplaatsen.

Rautekgreep: wanneer gebruik je die?

Wanneer je bij een slachtoffer kunt, ga je als eerste beoordelen of de omgeving en de situatie voor jezelf en het slachtoffer veilig zijn.

Gevaarlijke situatie zijn,  risico op:

 • brand
 • ontploffing
 • instorting
 • verkeersgevaar

Het slachtoffer is niet in staat zichzelf te verplaatsen. Dan verplaats je het slachtoffer bij voorkeur met de Rautekgreep.

Is de Rautekgreep altijd mogelijk?

De Rautekgreep is niet altijd mogelijk om uit te voeren. Als het slachtoffer veel groter en/of zwaarder is dan dat jij zelf bent, dan is het meestal niet mogelijk om de greep toe te passen.

Ik kan de Rautekgreep niet toepassen

Wanneer je het slachtoffer niet kunt verplaatsen door gewicht of om een andere reden en je moet het slachtoffer absoluut verplaatsen dan ga je slepen aan de voeten.

Pas dan wel op voor het hoofd. Je kunt een omstander vragen te helpen. Terwijl jij het slachtoffer bij de voeten pakt, tilt  de omstander het hoofd iets op.

Je kunt ook samen met een omstander het slachtoffer wegdragen.

In 10 stappen de Rautekgreep uitvoeren

 1. Ga schuin achter het slachtoffer zitten.
 2. Til het hoofd iets op.
 3. RautekgreepPak de verste schouder zodanig dat het hoofd rust op jouw onderarm voor een goede ondersteuning van het hoofd.
 4. Pak de andere schouder en breng het slachtoffer in een zittende houding.
 5. Laat het slachtoffer tegen jou aan rusten.
 6. Steek jouw beide armen onder de oksels van het slachtoffer. Pak de arm die geen letsel heeft.
 7. Leg de arm tegen de borst van het slachtoffer aan.
 8. Pak de arm met aaneengesloten vingers en duimen vast.
 9. Ga op je hurken zitten met je voeten in spreidstand aan weerszijden van het slachtoffer.
 10. Til het slachtoffer op vanuit je benen en verplaats het slachtoffer door achteruit te lopen.  

Heb je een veilige plek gevonden, leg dan het slachtoffer in omgekeerde volgorde weer op de grond.

Zodra het slachtoffer is verplaatst en de situatie en de omgeving veilig zijn ga je eerste hulp toepassen. Misschien moet je gaan reanimeren of heb je een AED nodig. Die handelingen kun je nu gaan uitvoeren in een veilige situatie. 

De Rautekgreep is een belangrijk onderdeel van eerste hulpverlening. Met EHBO kun je het verschil maken en als omstander levens redden.

Ja, ik wil de gratis eerste hulp kaart

Weet jij de eerste 5 stappen van EHBO nog? Ontvang onze gratis eerste hulp kaart en weet hoe je moet handelen bij een ongeval

Reanimatiekaart
Eerste Hulp Kaart