Search
Close this search box.

Kneuzing & verstuiking

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Kneuzing & verstuiking, wat is het verschil.
De verschillen en de overeenkomsten zijn niet zo belangrijk, want die zijn er niet zo veel.

De kneuzing

De kneuzing ontstaat meestal door een klap, een stoot, een val, in ieder geval wordt het lichaam op een bepaalde plaats door stomp geweld geraakt. Het gevolg is een wond aan de binnenzijde van het lichaam. Een wond is beschadigd lichaamsweefsel.
Er ontstaat dus bloed-, vochtverlies aan de binnenzijde van de huid. Door de spiermassa kan het vocht niet weg, dus ontstaat er vochtophoping. Het slachtoffer zal drie punten bemerken.

  1. Pijn
  2. Zwelling
  3. Blauwe plek

De verzwikking

De verzwikking ontstaat meestal door het verstappen. Door het verstappen worden de spieren / pezen overrekt. Dit te ver uitrekken geeft een gelijksoortige wond als bij een kneuzing.
Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn. Dus ook bij een gewricht heeft men:

  1. Pijn
  2. Zwelling
  3. Blauwe plek

De pijn in het gewricht veroorzaakt een ernstiger bewegingbeperking dan bij een kneuzing.

Bezoek dokter.

Indien de pijn – die kan ook pas later opkomen – de beweging in ernstige mate belemmert, dan is het vaak verstandig om een arts te raadplegen.
Ook de blauwe plek kan – gebeurt zelfs vaak – pas veel later zichtbaar worden. Het letsel kan dus erger zijn dan het in eerste instantie verwacht werd. Er kan dus ook sprake zijn van geheel of gedeeltelijk scheuren van spieren en pezen. Zelfs een botbreuk kan zich op deze wijze aandienen. Dus een rontgen foto is aan te raden.

De Eerste Hulp

De eerste hulp is koelen met koud water. Dit koelen doe je maximaal 15 minuten, dan 15 minuten niet koelen. Zo kun je afwisselend redelijk lang koelen (max 24 uur). De doelstelling van het koelen is om de zwelling tegen te gaan. Bloed stolt door koude. Daarna leg je een drukverband aan.
Let op: Een enkel altijd zo haaks mogelijk inzwachtelen. Genezing begint gelijk na het ongeval en de spieren en pezen zullen anders al in de verkeerde houding gaan beginnen te herstellen!
Ga naar de afbeelingen / film: KLIK hier

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid