Search
Close this search box.

Keuring brandblussers? Advies: Elk jaar opnieuw!

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]

De keuring van brandblussers: een wettelijke verplichting

Keuring-brandblusser-klasse-abcAl decennialang is het verplicht om blusmiddelen periodiek te laten keuren. De keuring van brandblussers, brandhaspels en overige onderdelen zijn daar een onderdeel van. Worden blusmiddelen niet gekeurd en komt de brandweer langs voor controle, dan kan dit leiden tot een reprimande of zelfs een boete. Ook verzekeraars controleren of een keuring jaarlijks heeft plaatsgevonden. Zij zijn vaak een bepalende factor als het gaat om de keuring.

LET OP: Wanneer je de blusmiddelen niet keurt, keert de verzekering vaak niet uit bij een claim op de brandverzekering.

Brandblusser controle door Asphalia

Wanneer je ervoor kiest de controle van je blusmiddelen uitbesteden aan de specialisten van Asphalia dan maak je gebruik van de onderstaande voordelen:

 1. Zeer scherp tarief
 2. Controle van alle merken
 3. Geen voorrijkosten
 4. Vakkundige controle in heel Nederland
 5. 20 jaar ervaring met alle soorten blusmiddelen

[gravityform id=”2″ title=”true” description=”true”]

Historie | Periodieke Keuring | Corrosie | Kosten

Historie

Keuring van brandblussers tot en met 2009

oude-brandblusserAlle brandblussers moesten in het verleden, voor 2009, jaarlijks gekeurd worden volgens de wet. Ruim 20% van de brandblussers wordt na controle afgekeurd. Deze afkeuring van de brandblussers kan de volgende oorzaken hebben:

 • Weersinvloeden zoals vorst of condens
 • Vervanging blusstof
 • Afkeuring op leeftijd
 • Afkeuring op economische leeftijd
 • Technische mankementen
 • Roestvorming inwendig en uitwendig
 • Beschadiging

Je ziet dat de keuring van een brandblusser een belangrijk punt is voor de brandveiligheid en er verscheidene redenen zijn om een brandblusser af te keuren.

Keuring vanaf 2010 van de brandblussers

Manometer Brandblusser keuren Volgens de wet moeten alle draagbare en verrijdbare blustoestellen slechts minimaal één keer in de twee jaar worden gekeurd. Echter stellen verschillende NEN-normen, verzekeraars en brancheverenigingen dat blussers jaarlijks gekeurd moeten worden. Onder andere de NEN 2559 en NEN 2659 stellen dat keuringen voor brandblussers en verrijdbare blustoestellen elk jaar moeten plaatsvinden. Hierin is ook vastgelegd hoe de keuring moet plaatsvinden en waar deze aan moet voldoen. Daarnaast blijkt dat zowel de VEBON als NCP (overkoepelende organisaties voor gecertificeerde brandbeveiligingsbedrijven) bang zijn dat de brandveiligheid in het gedrang komt. Hierdoor verwachten alle betrokken organisaties en verzekeraars dat de keurende bedrijven/instanties nog steeds jaarlijks bij hun klanten de keuring van brandblussers blijven uitvoeren. De VEBON stelt ook dat alle VEBON-gecertificeerde bedrijven, waar Asphalia er één van is, blusmiddelen minimaal één keer per jaar keuren. Ook anno 2017 zijn er veel verzekeringsmaatschappijen die eisen dat de keuring jaarlijks uitgevoerd wordt/blijft worden.

Keuring van brandslanghaspels, sinds 2010

Afgekeurde brandslanghaspelIn tegenstelling tot draagbare en verrijdbare brandblusapparaten moeten de brandslanghaspels wél jaarlijks gekeurd worden volgens de wet. Dit vanwege het risico op legionellabesmetting van het drinkwater. Vandaar ook altijd de bordjes die vermelden: ‘geen drinkwater’. De keuring van brandslanghaspels valt onder de NEN EN 671-3. Tijdens controle en onderhoud aan een brandslanghaspel wordt onder andere de keerklep gecontroleerd, de slang, de haspel + binnenwerk, de spuitkop, waterdruk en de slanggeleider. Ook hangen dergelijke brandhaspels in een kast of achter een daarvoor bestemde afscherming, ter voorkoming van schade van buitenaf.

Kortom: een jaarlijkse controle op de blusmiddelen blijft met klem geadviseerd.


Periodieke keuring brandblussers

Afgekeurde schuim brandblussers klasse abAlle soorten brandblussers zijn gevoelig voor de tand des tijds, temperatuur, weersinvloeden en omstandigheden in de ruimte. Bij brandblussers is het niet zozeer dat ze alleen slijten door gebruik, maar bijvoorbeeld wel door corrosie (roest) of vorst. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op het welzijn van de brandblussers. Zowel de omgevingsfactoren als de inhoud van de brandblussers zijn aan slijtage of veroudering onderhevig. Hierdoor is het mogelijk dat brandblussers niet meer functioneren. Blussers moeten immers altijd correct functioneren bij een inzet. Daarom is een jaarlijkse periodieke keuring van brandblussers erg belangrijk.

Wat kan corrosie veroorzaken?

Corrosie is een van de belangrijke factoren waarop een brandblusser wordt gecontroleerd tijdens de periodieke keuring. Er zijn verschillende factoren die corrosie kunnen bevorderen, zowel interne als externe factoren.
De interne factoren:
Druk meten brandblusser

 • Zuurstof
 • Fosfaten
 • Zout
 • Vocht
 • Druk in het toestel

roest op afgekeurde brandblusserDe externe factoren:

 • Luchtvochtigheid
 • Vocht
 • Verhoogde zuurstof in atmosfeer
 • Geweld tegen het apparaat: deuken, scheurtjes, krassen
 • Chemicaliën, bedrijfsrisicofactoren, maar ook schoonmaakmiddelen

 


Kosten controlebeurt (keuring) van een brandblusser

Een onderhoudsmonteur kan per jaar maximaal zesduizend brandblusmiddelen keuren. We gaan uit van 220 werkdagen en dat betekent dat een onderhoudsmonteur bij dag ongeveer 30 eenheden kan controleren.

De maandelijkse kosten voor een gemiddeld bedrijf rondom keuringen zijn: A4 Factuur

 • Salaris: € 2000,-
 • Sociale lasten werkgever: € 600,-
 • Auto, brandstof, verzekering: € 2000,-
 • Inrichting en afschrijving auto: € 500,-
 • Materiaal kosten: € 400,-
 • Studiekosten monteur: € 125,-
 • REOB-certificering: € 125,-
 • Bijwonen van branchegerelateerde audits: € 150,-

Aan maandkosten is dit al ruim € 6000,-, om over de standaardbedrijfskosten als automatisering, ander personeel, controle finaciën door accountant etc. nog maar te zwijgen.
Per maand 20 werkdagen en per dag 25 te controleren eenheden; dit zijn er om en nabij 500 per maand.

De controlekosten die een klant moet betalen moeten dus circa minimaal € 15,- per eenheid zijn.

Mag/moet er nog wat verdiend worden aan een keuring?

Indien een monteur een degelijk salaris heeft – zoals hierboven vernoemd – en de keuring van de brandblussers en/of brandslanghaspel op een goede wijze wordt uitgevoerd, dan is een keuring van € 15,- per eenheid onvoldoende. Ieder bedrijf dient een reserve op te bouwen, kwaliteit en service te garanderen en elk bedrijf heeft ook zijn overheadkosten.


Wat vragen wij gemiddeld voor de keuring van een brandblusser

prijs-kwaliteit-sticker De kosten zijn afhankelijk van de locatie, het aantal en het soort brandblusser. Per type heb je verschillende handelingen tijdens het keuren. De één is tijdrovender dan de ander. Ook het vulmiddel verschilt per soort. Toch zijn er tot 5 eenheden richtlijnen die we globaal in acht kunnen nemen. Per 5 eenheden kom je uit op ongeveer € 85,- ex. BTW voor een controle op brandblussers. Alle controles met meer dan 5 eenheden moeten nader gecalculeerd worden.

[gravityform id=”2″ title=”true” description=”true”]
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Wonden ontstaan door chemicaliën vallen ook onder de categorie brandwonden. Dit soort wonden zijn zeer ernstig en hebben heel veel aandacht nodig. Mocht u ermee te maken hebben, wees dan zeer zorgvuldig en voorzichtig. Gebruik uw veiligheidsproducten, zoals zuurvrije handschoenen.