Natuurlijke kerstbomen zijn brandgevaarlijk. Hoewel ze vaak sfeervoller zijn dan hun plastic broertjes, brengen ze brandveiligheidsrisico’s met zich mee. Kerstbomen in openbare ruimten moeten daarom doorgaans verplicht brandvertragend worden geïmpregneerd. In dit artikel lees je meer over het brandgevaar van kerstbomen, de geldende normen en op welke plaatsen deze normen gelden.

Kerstbomen brandgevaarlijk?

Dat ‘echte’ kerstbomen brandgevaarlijk zijn, komt vast niet als een verrassing. Natuurlijke kerstbomen zijn van hout en hout kent een hoge brandgevoeligheid. Vooral droge bomen zijn extreem brandbaar, helemaal in combinatie met kerstlichtjes die heet kunnen worden*. Los van het impregneren is het altijd aan te raden de kerstboom goed vochtig te houden; kerstbomen met kluit (wortels) nemen vocht beter op dan bomen met een gezaagde stam.

Kerstbomen impregneren verplicht

Het verplicht impregneren van kerstbomen (en -versiering) vloeit voort uit een NEN-norm speciaal voor versieringsmaterialen, de NTA 8007:2007 nl. Deze norm is gebaseerd op algemene Nederlandse en buitenlandse normeringen en heeft betrekking op alle soorten ruimten, behalve op woonruimten. Het is dus niet verplicht (maar wel verstandig) om de kerstboom in de woonkamer te impregneren. Kerstbomen in openbare ruimten daarentegen dienen wél verplicht te worden geïmpregneerd. Dit kun je zelf doen (je ontvangt dan een productcertificaat) maar je kunt het ook laten doen. Het voordeel is dan dat je een certificaat van behandeling ontvangt, waarmee je aantoonbaar aan de geldende brandveiligheidseisen voldoet.

Openbare ruimtenKerstbomen impregneren verplicht

De NTA 8007:2007 nl-norm is van toepassing op alle openbare ruimten. Een openbare ruimte is een ruimte waar iedereen mag komen, bijvoorbeeld een stationshal, vliegveld of stadsbibliotheek. Ook in professionele settings vind je vaak openbare ruimten, denk aan een ontvangsthal of kantine. Op al deze plekken is het brandveilig maken van kerstbomen en -versiering verplicht.

Hulp nodig?

Hoewel het impregneren van je kerstboom wat tijd en moeite kan kosten, is het − gezien het risico op brand − aan te raden om het wél te doen.

Bestellen

Op www.brandveiligekerstbomen.nl vind je een ruim assortiment impregneermiddelen speciaal voor de (kunst)kerstboom.

Laten doen

Besteed je het impregneren van je kerstb(o)m(en) liever uit? De specialisten van brandveiligekerstbomen.nl helpen je graag verder.

* Let bij het aanschaffen van kerstverlichting op het KEMA-keurmerk.