Search
Close this search box.

Huidwonden, deel 2

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Nog een paar type wonden onder de aandacht.

Schotwond.


Een schotwond heeft een kleine ingangswond en vaak een grote uitgangswond. Vooral inwendig wordt er veel schade toegebracht. Schotwonden aan het hoofd, nek, borst en buik worden als levensgevaarlijk gezien.

Scheurwond

Een scheurwond heft een rafelige wondrand. is vaak erg pijnlijk, maar heeft meestal een geringe bloeding.

Schaafwond

Een schaafwond is een oppervlakkige wond van de huid, waarbij de bovenste huidlaag is beschadigd. Dit type wond is meestal vervuild door aarde, straatvuil en steentjes, dus goed spoelen met leidingwater is noodzakelijk en meestal is het voldoende om dit te laten drogen aan de lucht.
Een grote en diepe wond ontstaan door een slippartij met bromfiets of motor wordt vaak een schaafwond genoemd, maar dat zijn ernstige verwondingen die specialistisch behandeling noodzakelijk maken.

Steek- & prikwond.

Een steekwond is een kleine wond om te zien, maar de inwendige schade kan enorm groot zijn. Dit is afhankelijk van de organen en de aders die zijn geraakt.

Geïnfecteerde wond.

Iedere wond is besmet door bacteriën. Dit zijn bacteriën van het slachtoffer zelf, van het voorwerp waardoor de wonde is veroorzaakt, maar vooral ontstaat een infectie door bacterieoverdracht van hulpverlener naar slachtoffer. Een geïnfecteerde wond is meer gezwollen, roder en pijnlijker dan normaal. Tevens zal de wondomgeving warmer aanvoelen en een nare geur afgeven. Naarmate de ontsteking toeneemt zal het slachtoffer last krijgen van koortsverschijnselen, dorst en futloosheid.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Een ontruimingsoefening is voor ieder bedrijf verplicht. Een goede oefening kan allean maar worden uitgevoerd met gecertificeerde BHV-ers, Dus ja, gecertificeerde BHV-ers moeten er in ieder bedrijf aanwezig zijn. Maar lees vooral dit hele stuk.
Het alarmnummer 112 is echt voorbehouden voor calamiteiten waar acuut hulp voor nodig is. Het onterecht bellen kan ervoor zorgen dat mensen met een echt probleem de alarmcentrale niet tijdig kunnen bereiken, met alle gevolgen van dien.