Een brandwerende lak breng je aan op metaal, pleisterwerk, gips en hout en beschermt de ondergrond (een bepaalde tijd) tegen hitte- en vlamdoorslag. Afhankelijk van het basismateriaal en het aantal aangebrachte lagen kun je de brand 20, 30, 60, 90 of 120 minuten uitstellen. Dit geeft de in een gebouw aanwezige personen de gelegenheid om de ruimte tijdig te verlaten.
Hoe werkt een brandwerende lak?
Zodra een brandwerende lak in aanraking komt met hitte (vanaf 120 graden), zet deze uit. Afhankelijk van het materiaal waarop de lak is aangebracht, ontstaat er een dunne of een wat dikkere schuimlaag. De schuimlaag ligt op de ondergrond en creëert afstand tussen de ondergrond en de hitte. In sommige gevallen kan die afstand ook een verkoelende werking hebben. De opzwellende coating wordt door de hitte wel aangetast (hij verkoolt), maar dit kost tijd. Pas als de schuimlaag door het vuur ‘weggevreten’ is, kan de ondergrond bereikt worden. Afhankelijk van het basismateriaal en het aantal aangebrachte lagen kan dit 20 tot 120 minuten duren.
Brandwerende lak aanbrengen
We maken een onderscheid tussen brandwerende lakken voor hout en lakken voor metaal. De meeste brandwerende lakken voor hout zijn vrij stroperig, waardoor ze moeilijk aan te brengen zijn. Onze lakken zijn watergedragen, waardoor je ze gemakkelijk kunt kwasten, rollen en spuiten. De coating voor metaal is wat dikker en wordt daarom vooral gespoten.
Het aantal lagen dat aangebracht moet worden, hangt af van de gestelde brandveiligheidseis (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten brandwerend).
Op zoek naar een brandwerende verf?
Onze partner brandwerendeverfshop.nl biedt een uitgebreid assortiment brandwerende coatings. Met de keuzewizard bepaal je gemakkelijk welke verf je voor jouw toepassing nodig hebt.