Search
Close this search box.

Hoe verlaat u zo snel mogelijk uw huis bij brand? Enkele tips!

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Brand in huis. Vaak horen wij mensen zeggen, ‘dat gebeurt mij toch niet…’ Het is een cliché, maar helaas wel waar, een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is beter dan genezen. brand in huis

Zo snel mogelijk de woning verlaten bij brand is essentieel. Hier kunt u echt uw leven en de levens van uw gezin of huisgenoten mee redden.
Helaas horen we steeds vaker in het nieuws dat mensen overlijden bij brand in het huis, wij vinden het daarom belangrijk om enkele tips met u te delen.
Sommige tips zullen u wellicht wat overdreven in de oren klinken, maar denkt u er maar eens over na.

Geen schoenen voor de deur

Vaak is de voor en/of achterdeur de mogelijkheid om snel uw huis uit te komen bij brand. Veel mensen komen hun huis binnen en doen hun schoenen direct uit, waardoor vaak de schoenen voor de deur en dus voor uw ‘nooduitgang’ blijven liggen. Moet u door brand snel uw huis verlaten, loopt u het risico om over de schoenen heen te vallen, met alle risico’s van dien. Zo kunt u bijvoorbeeld wel bewusteloos raken door een val met uw hoofd tegen de muur.

De deuren niet op het nachtslot

Vaak is de voor en/of achterdeur de mogelijkheid om snel uw huis uit te komen bij brand. Veel mensen komen hun huis binnen en doen hun schoenen direct uit, waardoor vaak de schoenen voor de deur en dus voor uw ‘nooduitgang’ blijven liggen. Moet u door brand snel uw huis verlaten, loopt u het risico om over de schoenen heen te vallen, met alle risico’s van dien. Zo kunt u bijvoorbeeld wel bewusteloos raken door een val met uw hoofd tegen de muur. In Nederland vinden helaas veel woninginbraken plaats. Voor veel mensen een reden om ’s nachts de deur van binnenuit op slot te draaien en de ‘knip’ op de deur te doen. De sleutel van de deur verdwijnt in een tas of jas of een la van de kast. Stelt u nu eens voor dat uw huis vol met rook staat, u bent daardoor gedesoriënteerd en moet zo, terwijl elke seconde telt, uw huis verlaten. Kunt u de sleutelbos vinden? Als u de sleutelbos heeft gevonden, kunt u dan de juiste sleutel vinden en in het slot krijgen? Als u dit alles voor elkaar heeft gekregen, kunt u dan de knippen wel op tijd van de deur krijgen? Enkele minuten zijn inmiddels voorbij en u heeft kans dat u nu bewusteloos bent geraakt door de vele rookvorming. Onze tip is dan ook om de deuren zeker niet op de knip te doen als u thuis bent. Natuurlijk kunt u uw deur op slot draaien, maar zorg er dan voor dat de sleutel van dit slot (niet de gehele bos) aan een haakje op slot hoogte naast de deur hangt. Zo kunt u er makkelijke en dus sneller bij.

Blusdekens in huis

Leg blusdekens standaard neer op een aantal plekken in huis. Bijvoorbeeld in uw keukenkastje nabij het gasfornuis. Zo kunt u bij vlam in de pan snel handelen en een grotere brand voorkomen. Er zijn blusdekens te koop die u om zich heen kunt slaan om er voor te zorgen dat u niet direct en ernstig verbrand als u langs een brandhaard moet lopen om buiten te komen. Leg zo een exemplaar bijvoorbeeld in uw slaapkamer om op een zo veilig mogelijke manier beneden te komen.

Vluchtladder

Hang op plaatsen, waar u van een hoogte af naar buiten moet, vluchtladders op. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamers van uzelf en uw kinderen. Of als u boven een winkelpand woont, zonder eigen ingang.

Laat niets op de trap slingeren

‘Neem je dit zo even mee naar boven? Het ligt op de trap!’ Wie heeft dit nu nog nooit gehoord in huis? Vaak blijven de spullen echter op de trap liggen. Een paar schoenen, een knuffel van uw kind, een trui of een stapeltje papieren. Dit met alle gevolgen van dien. De spullen blijven op de trap liggen en u moet midden in de nacht in alle haast de trap afvluchten, omdat u brand in uw woning heeft. U rent, struikelt en breekt uw been.

Laat alles achter

De meest belangrijke tip die wij u kunnen geven, is wel om alle materiële zaken achter te laten.
Natuurlijk is het verschrikkelijk om bij een brand uw huis en daarmee uw herinneringen te verliezen, maar vergeet niet dat uw leven en dat van uw gezinsleden ten alle tijden belangrijker zijn!

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Zware ongevallen, ontstaan door weer, verkeer of anderszins, geven altijd stof tot nadenken over de veiligheid. Zo is het noodweer dat de grote ellende veroorzaakte tijdens Pukkelpop (18 augustus 2011) een reden om de veiligheidsnormeringen tegen het licht houden.