Hout is een ontzettend veelzijdig materiaal: het kent veel verschillende toepassingen en is er in nog veel meer soorten en samenstellingen. Wel kent het materiaal een hoge brandgevoeligheid. Wil je hout brandwerend maken, dan behandel je het met een brandwerende verf. Het aantal lagen en de hoeveelheid verf die je nodig hebt, hangen af van de houtsoort en de constructie waarin het materiaal wordt toegepast.

Brandwerend schilderen: 3 stappen

Bij brandwerend schilderen worden doorgaans drie verschillende producten aangebracht. Dit zijn een primer, een brandwerende coating en een beschermende topcoat.

Primer

Een primer vormt een onderlaag voor de brandwerende verf en wordt aangebracht als het hout al eens eerder behandeld is met een verf, kleuring of impregneermiddel. Door de primer hecht de brandwerende verf beter aan de ondergrond en werkt de brandwerende coating beter.

Brandwerende coating

De brandwerende verf is verantwoordelijk voor de brandwerendheid. Afhankelijk van de gestelde eis worden één tot drie lagen verf aangebracht. Mocht er nu brand ontstaan, dan zwelt de verf door de hitte op tot een (verkoelende) schuimende laag die de brand voor een bepaalde tijd tegenhoudt. Met één liter brandwerende verf kan een oppervlak van 8m² worden behandeld.

Lees ook: Hoe werkt een brandwerende lak?

Beschermende topcoat

Met een topcoat wordt de brandwerende laag beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil en vocht. Zo kan de werking van de brandwerende verf voor langere tijd worden gegarandeerd. Bovendien zorgt de topcoat voor een mooie afwerking van het oppervlak.

Hout brandwerend maken: dat kun je zelf

Brandwerend schilderen kun je goed zelf doen. Door onze online keuzewizard te volgen kun je precies bepalen welke producten je nodig hebt en in welke hoeveelheid. Ga hiervoor naar brandwerendeverfshop.nl.