Search
Close this search box.

Hoe brengt u zichzelf snel in veiligheid? Tips van de brandweer!

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Bij brand of een andere calamiteit is het belangrijk dat u zich vlug in veiligheid kunt brengen. Voor wie dat niet kan, is voorkomen en tijdig ontdekken van brand extra belangrijk. De brandweer geeft daarom in samenwerking met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de navolgende tips:

Installeer rook- en CO2 melders

Brandveiligheid in huis begint met het ophangen van rook en CO2 melders. Die melders geven een geluidssignaal af zodra zij rook of het gevaarlijke koolmonoxide (CO2) signaleren. Zorg dat de melders goed functioneren (batterij tijdig vervangen), neem geluidssignalen van deze melders zeer serieus en schakel de melders nooit uit. Breng uzelf en anderen in uw woning direct in veiligheid zodra het alarm afgaat.

Goede plekken voor de melders zijn de keuken, de woonkamer, de hal en de zolder. Natuurlijk staat het u vrij om ook op andere plekken melders te (laten) installeren.

Koken

Brand in de keuken ontstaat vaak door ‘de vlam in de pan’. Dat komt dan doordat de inhoud van de pan te heet wordt, bijvoorbeeld wanneer de inhoud van de pan droogkookt.

 1. Blijf bij uw fornuis zolang u kookt.
 2. Gebruik een kookwekker om te voorkomen dat voedsel droogkookt. Gaat ude keuken toch even uit, neem de kookwekker dan mee.
 3. Houd brandbare spullen zoals pannenlappen, keuken- en theedoeken opveilige afstand van het fornuis.

Wat als de vlam in de pan slaat?

 1. Fornuis uitzetten.
 2. Pan laten staan en afkoelen.
 3. Deksel over pan schuiven. Schuif het deksel altijd van u af.
 4. Niet blussen.

Elektriciteit

 1. Laat alleen een erkend installateur uw elektrische apparaten en leidingen in uw huis controleren, repareren, uitbreiden en aanpassen.
 2. Een aardlekschakelaar beperkt brandgevaar, omdat die de elektriciteit uitschakelt van zodra er kortsluiting in het elektriciteitsnet in uw woning optreedt. Heeft u nog geen aardlekschakelaar, laat deze dan installeren.
 3. Koop uitsluitend apparaten met het Kema Keurmerk, want deze elektrische apparaten hebben de veiligheidstesten doorstaan.
 4. Houdt brandbare materialen weg van uw (elektrische) kachel. Wasgoed nooit op of direct tegen de elektrische kachel hangen.
 5. Niet veel apparaten op één stekkerdoos aansluiten. Overbelasting van de stekkerdoos kan tot brand leiden.
 6. Berg snoeren, kabels en haspels op, zodat u er niet over kunt struikelen. Juist in geval van nood moet u vrij de ruimte hebben om uw woning zo snel als mogelijk te kunnen verlaten.

Televisie

Zorg voor voldoende ventilatie rond uw televisie, zodat die de warmte kwijt kan. Vocht kan kortsluiting in uw televisie veroorzaken, plaats daarom nooit bloemen en planten op of direct naast uw televisie. Kijkt u geen televisie, schakel die dan volledig uit en niet op de stand-by stand.

Roken

Roken is een van de meest voorkomende brandoorzaken. Rook nooit in bed. U kunt dan gemakkelijk in slaap vallen, met alle gevolgen van dien. Gebruik veilige asbakken, waar uw sigaret of sigaar in valt en wordt gedoofd. Leeg een asbak als de inhoud is afgekoeld in een afsluitbare vuilnisbak.

Voor het originele document kunt op de volgende link klikken: Brandveiligheidsadviezen-hendrik-ido-ambacht

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid