Search
Close this search box.

Het hart, van levensbelang!

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Als er iemand of iets hard moet werken, dan is het je hart wel. Moet je bedenken. Gemiddeld maakt een hart 80 slagen per minuut. Dit doet ie 60 minuten in een uur, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en dat maal 80. We gaan dus voor het gemak even er van uit dat de gemiddelde mens 80 jaar wordt. Dat zijn dus:

  • uur: 4800 slagen
  • dag: 115.200 slagen
  • week: 806400 slagen
  • jaar: 41.932.800
  • in het leven: 3.354.624.000

Hard(t) werken

Iemand, of iets, die zo hart moet werken, mag toch wel een beetje worden ontzien. Het gekke is dat door het hart nog harder te laten werken wij op de juiste manier met ons hart omgaan. Wel is het zaak dat we letten op ons voedsel. Want juist de combinatie tussen meer bewegen en het juiste voedsel verwennen wij ons hart het beste.

Dubbel zo hard(t) werken

bloedsomloop[1] Met al die slagen houdt het hart een dubbele stroming op gang, de kleine en de grote bloedsomloop.
De kleine bloedsomloop gaat van het hart naar de longen en van de longen weer terug naar het hart.De longslagader – de enigste slagader met zuurstof arm bloed – heeft dus ook het aller zuurstof armste bloed van het hele lichaam in zich. De longader heeft dus het aller rijkste zuurstof rijke bloed in zich.
Via de Aorta – de lichaamsslagader – wordt het bloed door het hele lichaam vervoert. Middels talloze aftakkingen en vele vele kilometers aan aderen wordt het lichaam door het hart voorzien van zuurstof en voedsel.

De batterij van het hart

Ons hart is een autonoom werkende spier, we gaan het niet hebben over de spiersoorten, maar wel over de elektriciteit in het hart. Je hart heeft een spierknobbel, de z.g. Sinusknoop, die gedurende het hele bestaan van zijn baasje een elektrische schok afgeeft. Deze schok bepaald het aantal slagen van jouw hart. De hersenen beïnvloeden wel het tempo van het hart. Als het baasje gaat lopen, rennen of gaat slapen, dan geven de hersenen een seintje om harder of juiste langzamer te gaan werken.

Het doorgeefluik van het hart

De Sinusknoop geeft de schok door aan de bovenste hartkamers – ook wel de boezems genoemd – en aan de AV-knoop. De AV-knoop geeft de elektriciteit door via de bundel van HIS aan de ventrikels, de kamers. Door deze opeenvolging van eerst de boezems en ietsje later het werken van de kamers ontstaat de bloedcirculatie.
hart35def[1]

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid