Hero van Doorvoeren: Mogelijkheden om 60 minuten brandwerend

Doorvoeren: Mogelijkheden om 60 minuten brandwerend

Categorieen:

Gids , Brandwerendheid
2024-03-01 13:13:27
Hulp nodig bij dit onderwerp?

Wij helpen je uit de brand. Neem contact op en ontvang binnen 48 uur ondersteuning van Asphalia.

Home / Gids / Brandwerendheid / Doorvoeren: Mogelijkheden om 60 minuten brandwerend

Doorvoeren: Mogelijkheden om 60 minuten brandwerend

In de wereld van brandveiligheid is het essentieel om te begrijpen hoe verschillende componenten bijdragen aan de algehele brandwerendheid van een gebouw. Een van deze componenten is de doorvoer, een term die verwijst naar de doorgangen die in een gebouw worden gemaakt om leidingen, kabels en andere nutsvoorzieningen te huisvesten. Deze doorvoeren kunnen echter een zwak punt vormen in de brandwerendheid van een gebouw, tenzij ze op de juiste manier worden behandeld. In dit artikel zullen we de verschillende mogelijkheden onderzoeken om doorvoeren 60 minuten brandwerend te maken.

Brandwerendheid is de mate waarin een constructie-element, zoals een doorvoer, weerstand kan bieden tegen de passage van vlammen en hete gassen, en/of tegen de overdracht van warmte, gedurende een bepaalde periode. In dit geval richten we ons op een brandwerendheid van 60 minuten, wat betekent dat de doorvoer gedurende deze tijd bestand moet zijn tegen de effecten van een brand.

Brandwerende materialen

Er zijn verschillende materialen die kunnen worden gebruikt om doorvoeren brandwerend te maken. Deze omvatten onder andere brandwerende afdichtingen, brandwerende mortels en brandwerende platen. Elk van deze materialen heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen, en de keuze voor een bepaald materiaal hangt af van een aantal factoren, waaronder de aard van de doorvoer, de eisen van het bouwproject en de geldende regelgeving.

Section Image

Brandwerende afdichtingen zijn flexibele materialen die uitzetten bij blootstelling aan hitte, waardoor ze de doorvoer afdichten en de verspreiding van vlammen en hitte voorkomen. Ze zijn ideaal voor gebruik in doorvoeren die regelmatig moeten worden aangepast of bijgewerkt, omdat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd en opnieuw kunnen worden aangebracht.

Brandwerende mortels

Brandwerende mortels zijn cementachtige stoffen die worden gebruikt om doorvoeren af te dichten. Ze zijn bijzonder effectief in situaties waar een hoge mate van brandwerendheid vereist is, omdat ze een zeer hoge hittebestendigheid hebben. Bovendien zijn ze zeer duurzaam en bestand tegen de effecten van veroudering en slijtage.

Brandwerende platen zijn stijve platen die worden gebruikt om doorvoeren af te dichten. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen, zoals gips, steenwol of keramische vezels. Ze zijn ideaal voor gebruik in grote doorvoeren, omdat ze gemakkelijk op maat kunnen worden gesneden en geïnstalleerd.

Installatiemethoden

De installatie van brandwerende materialen is een cruciaal aspect van het brandwerend maken van doorvoeren. De juiste installatie zorgt ervoor dat de materialen effectief werken en hun brandwerende eigenschappen behouden tijdens een brand. Er zijn verschillende installatiemethoden, afhankelijk van het type materiaal en de aard van de doorvoer.

Section Image

Brandwerende afdichtingen worden meestal aangebracht met behulp van een kitpistool, waarmee het materiaal in de doorvoer wordt geïnjecteerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de afdichting volledig in de doorvoer wordt aangebracht, zonder luchtbellen of gaten, om een effectieve brandwerende barrière te creëren.

Installatie van brandwerende mortels

Brandwerende mortels worden meestal gemengd met water tot een pasta-achtige consistentie en vervolgens in de doorvoer aangebracht met behulp van een troffel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de mortel volledig in de doorvoer wordt aangebracht, zonder luchtbellen of gaten, om een effectieve brandwerende barrière te creëren.

Brandwerende platen worden meestal op maat gesneden en vervolgens in de doorvoer geplaatst met behulp van schroeven of andere bevestigingsmiddelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de platen goed passen en volledig de doorvoer afsluiten, om een effectieve brandwerende barrière te creëren.

Regelgeving en normen

In Nederland zijn er verschillende regels en normen die van toepassing zijn op het brandwerend maken van doorvoeren. Deze omvatten onder andere het Bouwbesluit 2012, dat eisen stelt aan de brandwerendheid van bouwproducten en bouwdelen, en de NEN 6069, die de methoden beschrijft voor het bepalen van de brandwerendheid van bouwproducten en bouwdelen.

Section Image

Het is belangrijk om deze regels en normen te volgen bij het brandwerend maken van doorvoeren, om te zorgen voor de veiligheid van de bewoners van het gebouw en om te voldoen aan de wettelijke eisen. Het niet naleven van deze regels en normen kan leiden tot boetes en andere sancties.

Brandwerendheidstesten

Om te bepalen of een doorvoer voldoet aan de eisen voor brandwerendheid, kan het nodig zijn om brandwerendheidstesten uit te voeren. Deze testen worden uitgevoerd in gespecialiseerde laboratoria en omvatten het blootstellen van de doorvoer aan de effecten van een brand om te zien hoe lang het bestand is tegen de vlammen en hitte.

De resultaten van deze testen worden gebruikt om te bepalen of de doorvoer voldoet aan de eisen voor brandwerendheid, en kunnen ook worden gebruikt om te bepalen welke verbeteringen er eventueel nodig zijn om de brandwerendheid te verhogen.

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om doorvoeren 60 minuten brandwerend te maken, waaronder het gebruik van brandwerende materialen en de juiste installatiemethoden. Het is belangrijk om de juiste materialen en methoden te kiezen op basis van de aard van de doorvoer en de eisen van het bouwproject, en om de geldende regels en normen te volgen om te zorgen voor de veiligheid van de bewoners van het gebouw.

Doorvoeren zijn een essentieel onderdeel van elk gebouw, maar ze kunnen ook een zwak punt vormen in de brandwerendheid van het gebouw. Door de juiste stappen te nemen om doorvoeren brandwerend te maken, kunt u helpen om de veiligheid van uw gebouw te verbeteren en de risico's van brand te verminderen.

Versterk Uw Brandveiligheid met Olsie

Wilt u de brandwerendheid van uw doorvoeren naar een hoger niveau tillen en 60 minuten brandveiligheid garanderen? Olsie - bouwkundige brandpreventie staat klaar om u te voorzien van de nodige kennis en middelen. Profiteer van onze gratis kennisbronnen, zoals selectiegidsen en ebooks, en verbeter uw vaardigheden met onze online trainingen. Sluit u aan bij de Olsie community voor exclusieve kortingen op veiligheidsproducten en diensten. Neem de volgende stap in bouwkundige brandpreventie en vraag hier gratis een offerte aan om uw project met onze expertise te versterken.

Hulp nodig bij dit onderwerp?
Wij helpen je uit de brand. Neem contact op en ontvang binnen 48 uur ondersteuning van Asphalia.