Goed en afgekeurde brandblussers

Iedere brandblusser – ongeacht type en formaat – dient gekeurd te worden. Na keuring moet er een bewijs worden geplaatst dat de brandblusser goed of afgekeurd is. U leest het goed, ook bij afkeur moet er een sticker worden aangebracht dat deze betreffende brandblusser is afgekeurd.

 

4 soorten stickers

 • Goedgekeurd
 • Afgekeurd
 • Blusstof vervangen voor
 • Uitgebreid onderhouden

stickers gekeurde brandblussers

Sticker goedgekeurd

De afgebeelde sticker is een sticker met een lichte afwijking op de richtlijnen. Normaliter worden uitsluitend de nen-normen genoteerd conform de keuringsrichtlijnen van de brandblussers.
Middels de kleine aanpassing kan via deze sticker ook worden aangegeven of de gestickerde EHBO-doos is gecontroleerd.

Bovenste gedeelte van sticker
Hier worden de bedrijfsgegevens en het logo van het onderhoudsbedrijf weergegeven.
Nen-normen, de controleerde is uitgevoerde volgens de richtlijnen van deze nen-norm.
hervuld, de titel zegt al wat ermee is gebeurt, nl. nieuwe blusstof er in.
Niet gebruiksklaar. Dit is iets anders dan afgekeurd, waarschijnlijk had de monteur niet alles bij zich voor een reparatie.
Links onder. Hier knipt de monteur zijn eigen persoonsnummer in. Via dit nummer weet het onderhoudsbedrijf dus altijd welke monteur bij u is geweest.

Sticker afgekeurd

Deze sticker heeft volgens de richtlijnen een ronde vorm, maar vooral enkele grote onderhoudsbedrijven, hanteren een eigen vormgeving. Deze stickers wordt dus geplakt bij daadwerkelijke afkeur. Afkeur kan diverse redenen hebben. Enkele oorzaken kunnen zijn:

 • Leeftijd, geen enkel draagbaar / verrijdbaar toestel mag ouder zijn dan 20 jaar.
 • Economische leeftijd, al snel is onderhoud – op welke wijze dan ook – duurder dan het plaatsen van een nieuwe brandblusser.
 • Roestvorming, ook dit is een reden voor afkeur, want je kunt niet zien af het van de binnen- of van de buitenzijde van de brandblusser afkomstig is.
 • Deuken, deuken kunnen haarscheurtjes geven, deze zijn meestal onzichtbaar, maar laten wel lucht (lees druk) ontsnappen.
 • Zo kan de slang, de manometer, de inwendige patroon, vulvloeistof enz. reden voor afkeur zijn.

Sticker blusstof vervangen voor:

In principe wordt deze sticker geplaatst op blussers die gevuld zijn met schuim. Sommige onderhoudsbedrijven plaatsen ze ook op de CO2 blusser en op de poeder blusser. Afhankelijk van het O-bedrijf of zelfs van de monteur wordt dan de datum ingeknipt of van de “einde leeftijd blusser” of de datum van “groot onderhoud”.

Sticker uitgebreid onderhouden

Deze sticker heeft een cyclus van 10 jaar vanaf het moment van drukken. De bovenste halve cirkel geeft het jaar van een bepaalde gebeurtenis aan. De onderste halve cirkel geeft de maand van een bepaalde gebeurtenis aan. Ook hier weer drie mogelijkheden:

 • Nieuw geleverd.
 • Gereviseerd, persoonlijk zie ik weinig verschil tussen “Gereviseerd” en “Uitgebreid onderhouden”.
 • Uitgebreid onderhouden, deze term wordt gebruikt bij de brandblusser als hij het 10 jaarlijks groot onderhoud moet hebben (vaak een reden voor economische afkeur). Voor het 5 jaarlijkse groot onderhoudt van de brandslanghaspels, het z.g. afpersen, wordt deze sticker eveneens gebruikt.

afgekeurd stickertje