Search
Close this search box.

Gebrekkige brandveiligheid levert huisbaas celstraf op

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Op 6 juli heeft de rechtbank Arnhem een celstraf van 1 maand opgelegd aan een huisbaas uit Arnhem. De 47-jarige huisbaas verhuurde een pand aan de Schassertstraat, in de Arnhemse wijk Klarendal. Daar brak op 29 december 2008 brand uit. Bij de brand kwamen 2 mensen (43 en 54 jaar oud) op de zolder om het leven. De rechtbank acht de verdachte schuldig aan de dood van beide personen. Een 3e bewoner werd uit de dakgoot van het brandende gebouw gered.

Huisbaas negeerde regels brandveiligheid

In het pand woonden meer dan 4 huurders. Daarom had de huisbaas een meldingsplicht bij de gemeente. Die meldingsplicht negeerde hij echter.

De verdachte had zich niet aan zijn meldingsplicht mogen onttrekken. Dit temeer omdat hij wist, dat er aanpassingen nodig waren voor het verbeteren van de brandveiligheid. Bij verhuur aan meer dan 4 bewoners is het verplicht om te zorgen voor rookmelders, brandblussers, een tweede vluchtroute en brandwerende muren en brandwerende plafonds. De huisbaas had in zijn huurpand geen vluchtroutes aangelegd en ook geen andere maatregelen genomen om de brandveiligheid te verbeteren.

Vonnis: 1 maand cel voor falende brandveiligheid

De rechtbank achtte het algemeen bekend, dat brand zeer ernstige gevolgen kan hebben. Een commerciële kamerverhuurder moet daarom – met het oog op de veiligheid van zijn huurders – overheidsmaatregelen voor brandveiligheid stipt opvolgen. “Verdachte heeft de regels genegeerd om zich investeringen te kunnen besparen, met als uiteindelijk gevolg dat de slachtoffers minder kans hadden om deze brand te overleven”, oordeelde de rechtbank.

Het OM had een werkstraf van 200 uur geëist tegen de huisbaas. De rechtbank in Arnhem neemt het de man echter kwalijk, dat hij om financiële redenen zijn huurders niet tegen brandgevaar heeft beschermd. Daar hoort volgens de rechtbank een celstraf bij.

Overigens was de brand gesticht door een verwarde vriend van één van de bewoners. De brandstichter, een man van 21 uit Ede, is in april 2009 veroordeeld tot 7 jaar cel en tbs.

Bronnen:

  • http://www.shh.nu
  • http://www.rechtspraak.nl

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
De afkorting BHV was met ingang van 1994 BedrijfsHulpVerlener een nieuwe standaard. Dat gaat volgens de bijlage (bijlage kunt u hier downloaden) veranderen.
De nieuwe betekenis zal gaan worden : Basis Hulp Verlening.