Search
Close this search box.

Evacuatietekening en de brand- & rookwerendescheiding.

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Op de hedendaagse evacuatietekeningen moeten de brand- & rookwerende scheidingen worden aangegeven.

Kleuren.

Rood: Brandwerende scheiding van 30 minuten WBDBO.
Groen: Brandwerende scheiding van 60 minuten WBDBO
Blauw: Rookwerende scheiding

WBDBO betekent: Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag.

Lijnvormen.

De lijnen zijn per type lijn anders van vormgeving. Dit is noodzakelijk omdat mensen die kleurenblind zijn, via de vorm van de lijn kunnen zien wat de betekenis is van deze lijn.

30 min. WBDBO

—Een onderbroken lijn waarvan de rode en witte streepjes van gelijke lengte zijn is dus rood van kleur en betekend 30 min. WBDBO

60 min. WBDBO

—Een onderbroken lijn waarvan de groene en witte vierkantjes van gelijk formaat zijn is dus groen/wit van kleur en betekend 60 min.WBDBO

Rookwerende scheiding

—Een onderbroken lijn waarvan er blauwe streepjes en vierkantjes zich om en om afwisselen en witte streepjes van gelijk formaat zijn is dus blauw/wit van kleur en betekend Rookwerende scheiding.

Betekenis.

De rode en de groene lijn betekenen dat de aangegeven wand 30 of 60 WBDBO is. Dus een brand heeft minimaal 30 of 60 minuten nodig alvorens er branddoorslag kan plaatsvinden. De ruimte achter deze brandscheiding wordt ook wel een brandcompartiment genoemd.
De blauwe lijn geeft een ROOKcompartiment aan. Een rookwerende scheiding zorgt ervoor dat de giftige en zeer brandbare rook zich niet door het hele pand kan verspreiden en dat zuurstof niet tot de brandhaard kan komen.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Voor het eerst in haar bestaan publiceert VEBON cijfers over de omzet in aantallen componenten in brandmeldinstallaties. VEBON heeft dit onderzoek over 2010 onder haar leden laten uitvoeren. De komende jaren zal het onderzoek herhaald worden.