Search
Close this search box.

Een rookmelder gaat vele jaren mee

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een rookmelder is voor jouw veiligheid, moet eigenlijk een “must” zijn in ieder huis. In alle nieuwbouwhuizen worden momenteel standaard rookmelders geplaatst. Het is een juist advies om ook in oudere huizen rookmelders te plaatsen die u waarschuwen als er rook en/of koolmonoxide aanwezig is.

De rookmelder.

De rookmelder is een apparaat met een optisch oog die meet of er rookontwikkeling ontstaat. Indien de rookmelder foutief geplaatst is, nabij een doucheruimte of in de keuken, kan het zijn dat er een vals alarm ontstaat. De gewone standaard rookmelder heeft dus een optische melder die continu meet of er  rookontwikkeling is. Zodra er een meting met positieve resultaat heeft plaatsgevonden, gaat er een alarm af. De gewone (optische) rookmelder is de meest gebruikte, voor ongeveer € 13,– wisselt deze van eigenaar.

De Thermische melder

Een thermische melder heeft geen optisch oog, maar een soort thermometer die de temperatuur meet. Bij een bepaalde temperatuur zal dit apparaat ook een alarm afgeven. Ook hier is de juiste plaatsbepaling erg belangrijk. In principe is dit vakwerk om deze apparaten te plaatsen.

De koolmonoxide melder

Rookmelder

De koolmonoxide melder meet de koolmonoxide die in de lucht zit. Koolmonoxide heeft ongeveer hetzelfde gewicht als lucht. De koolmonoxide-melder moet op een plaats gehangen worden waar luchtcirculatie plaatsvindt. Dus niet in hoeken hangen. Koolmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding. Heel vaak is ontwikkeling van koolmonoxide een kwestie van slecht onderhoud van een geiser of iets dergelijks.

De combi melder

De gecombineerde rook/koolmonoxide melder doet wat de naam al zegt. Hij detecteert zowel rookontwikkeling als koolmonoxide ontwikkeling.

Vanaf nu noemen we alle melders: Rookmelders.

Plaatsing van rookmelders.

Het is verstandig om in ieder huis meerdere rookmelders te plaatsen. Minstens op iedere verdieping één.. In de gang eentje bij de meterkast in de buurt. In de woonkamer. Dat zijn er al twee op de benedenverdieping. De tussenverdieping. Zeker als er kleine kinderen zijn, op iedere slaapkamer.
Een rookmelder nooit tegen muren aan plaatsen, maar tenminste 50 cm van een muur af. Altijd worden ze geplaatst tegen het plafond aan.

Rookmelders absoluut niet plaatsen op de volgende plaatsen.

Rookmelders worden absoluut niet geplaatst in een keuken of badkamer. Dit zijn plaatsen waar vaak rook en warmte ontwikkeling is, ook stoom vanuit een doucheruimte wordt gemerkt als rook door een rookmelder.

Levensduur van een rookmelder.

Een rookmelder gaat vele jaren mee, maar de stroomvoorziening is een heel ander punt. De meeste rookmelders zijn batterij gevoed en de batterijen gaan meestal een (1) jaar mee. Zodra de batterij begint op te raken, geeft de rookmelder iedere minuut een piepsignaal. Dit piepsignaal is het teken om de batterij te vervangen. Helaas gebeurt het vaak dat men het piepsignaal lastig vindt, de batterijen verwijderd en niet meer vervangt. Stomweg wordt het vergeten.

Extreem lange levensduur van een rookmelder.

Sinds kort zijn er ook rookmelders verkrijgbaar waarvan de batterij een levensduur heeft van 10 jaar. Na 10 jaar kun je meestal geen batterij vervangen, maar dient de gehele rookmelder vervangen te worden.

Rookmelders en het lichtnet.

In de huidige nieuwbouw worden rookmelders standaard geplaatst met een aansluiting op het lichtnet. In alle situaties is het zinvol en raadzaam om een agendapunt aan te maken voor controle van rookmelders.

Rookmelders met automatische doormelding.

In principe heeft een rookmelder geen automatische doormelding. Een automatische doormelding wil zeggen dat bij het afgaan van de rookmelder er automatisch een melding wordt doorgegeven aan brandweer en/of beveiligingsbedrijf. Het aantal valse meldingen door rookmelders is gebruikelijk relatief hoog, waardoor een automatische doormelding een kostbare zaak is. In overleg met de brandweer, vaak zelfs in opdracht van de brandweer, kan hiervan afgeweken worden.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
De afkorting BHV was met ingang van 1994 BedrijfsHulpVerlener een nieuwe standaard. Dat gaat volgens de bijlage (bijlage kunt u hier downloaden) veranderen.
De nieuwe betekenis zal gaan worden : Basis Hulp Verlening.