Jaarlijks vinden in Nederland 2500 autobranden plaats. In een voorgaand artikel gaven we al tips voor het voorkomen van autobrand. Maar wat als die gevreesde brand toch uitbreekt? Een aantal waardevolle adviezen, met extra aandacht voor de keuze van de blusser.

Vier belangrijke stappen bij autobrand

Breekt er brand uit in uw auto, dan is de kans groot dat u paniek voelt opkomen. Probeer desondanks kalm te blijven en onderneem de volgende stappen:

  1. Zet de motor af, laat de passagiers uitstappen en trek de motorkapvergrendeling open.
  2. Bepaal de plaats van de brand en blus zo gericht mogelijk. Blus, als dat kan, met meerdere blussers tegelijk. Open de portieren en de motorkap nooit verder dan nodig is om de blusstraal te richten. Sluit ze na het blussen onmiddelijk.
  3. Kijk of zich vuur onder de auto bevindt. Zie je brandstof wegstromen? Blus deze dan met zand.
  4. Zet de auto in zijn vrij en trek de handrem aan. Als u dit niet doet, kan de bedrading smelten en kan er kortsluiting ontstaan. Door kortsluiting treedt vaak de startmotor in werking. Hierdoor kan de auto spontaan de rijbaan op glijden.

De juiste blusser: essentieel bij autobrand

Essentieel bij autobrand is een geschikte brandblusser. Het beste blusmiddel voor in de auto is schuim. Een schuimblusser geeft minder nevenschade dan een poederblusser en heeft vaak een langere werkingstijd. Bovendien is de kans op herontsteking als u met schuim blust kleiner dan wanneer u een poederblusser gebruikt.

Poederblussers zijn niet zo geschikt voor gebruik in de auto, omdat ze veel nevenschade veroorzaken. Het poeder vernevelt bij gebruik en dringt door in alle hoeken en gaten. Vervolgens kan het verschillende auto-onderdelen aantasten. Gebruik dus bij voorkeur geen poederblusser in uw auto. Doet u dit toch, laat het poeder dan na het blussen grondig verwijderen door een deskundige. Koop bovendien een poederblusser met een inhoud van minimaal 2 kg. Een 1 kilo poederblusser is bij ondeskundig gebruik weinig effectief (de werkingstijd is slechts ca. 6 seconden). Onze poederblussers hebben daarom een inhoud van minimaal 2 kg.

Zorg dat uw blusmiddel geschikt is voor de juiste brandklassen. Schuimblussers zijn goed geschikt voor het blussen van vaste stofbranden en vloeistofbranden. Voor de meeste autobranden kunt u met een schuimblusser dus goed uit de voeten.

Tot slot: monteer een brandblusser voor uw auto zorgvuldig. Veel blustoestellen worden geleverd in een klembeugel. Als u deze verkeerd monteert, kan de blusser bij een aanrijding uit de beugel schieten. Sommige blustoestellen worden daarom geleverd met een extra spanbandje.

Schuimblusser voor in de auto bestellen?

In onze webshop bestel je eenvoudig een schuimblusser voor in de auto. Ons assortiment bestaat uit brandblussers van de hoogste Europese kwaliteit, wij bieden deze blussers aan tegen scherpe tarieven. Dit zijn tevens de brandblussers die de veiligheidsspecialisten gebruiken bij het brandveilig maken van o.a. fabriekshallen en kantoorgebouwen.

Naar webshop