Search
Close this search box.

Defibrilleren: minder met meer schokken

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Wetenschappers van Duitse en Amerikaanse afkomst hebben ontdekt dat het defibrilleren waarschijnlijk veiliger kan. In plaats van 1 zware schok kunnen vijf kleine schokjes hetzelfde werk verrichten.

De sinusknoop geeft 80 keer per minuut een schokje af.

hond-schok
Dat is ruim een schokje per seconde. Door deze schokjes worden eerste boezems geactiveerd en als een golfbeweging worden alle andere cellen van het hart – dus ook de ventrikels – geactiveerd. Hierdoor ontstaat de pompbeweging van het hart waardoor het hele lichaam wordt voorzien van bloed.

Een afwijking van het hartritme.

Af en toe vergeet de sinusknoop om een schokje af te geven. Een enkel schokje dat wordt overgeslagen, daar merk je bijna niets van. Gebeurt het vaker dan is er sprake van een hartritmestoornis. Door een hartritmestoornis kan ook een circulatie stilstand ontstaan. Een circulatie stilstand is een levensbedreigende situatie, want als de pompfunctie wegvalt dan ben je binnen 10 seconden buiten bewustzijn. Het gevolg zal zijn: binnen 10 min een overlijden.

Circulatie stilstand en de defibrillator.

Met de defibrillator is een circulatie stilstand ongeveer in 80% van de gevallen op te heffen. Na het beoordelen van het bewustzijn en de ademhaling zal men bij constatering van afwezigheid van deze beide, starten met de reanimatie. Indien aanwezig zal zo snel mogelijk de defibrillator worden aangesloten en de schok zal zijn levens reddende functie kunnen uitvoeren.

defibrillator-hond

Huidige afgifte van de schok.

De afgifte van de energie door een defibrillator is afhankelijk van de situatie, maar zit tussen de 150 en 360 Joules. Deze energie afgifte kan weefselbeschadiging opleveren en weefselbeschadiging van het hart geeft ook een verminderde pompfunctie opleveren. Een verminderde pompfunctie geeft over het algemeen lichamelijke klachten zoals extra vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen.

Onderzoek naar betere apparatuur.

Er worden momenteel hoopvolle testen gedaan bij honden. De schokafgifte wordt dan veranderd in vijf kleine schokjes ten opzichte van de huidige manier van een zware schok. De resultaten zijn veelbelovend.

De energie afgifte bij honden.

Ten opzichte van de huidige energie afgifte wordt er met een serie van vijf schokjes achtereen de zwaarte van de schok verminderd met ongeveer 84%.
Huidig protocol: een schok afgifte 200 joules.
De testen zijn als volgt: vijf schokjes a 32 joules.
Bij een energie afgifte van een zo laag kaliber zal weefselbeschadiging hoogstwaarschijnlijk tot het verleden behoren.

De bron van deze informatie.

www.kennislink.nl/publicaties/meer–schokken-voor-het-hart?

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
In dit stukje gaan we de bedrijfsgerichte NEN & EN normen, richtlijnen en dergelijke opsommen. En bij de opsomming een korte verklaring wat ze regelen. We gaan proberen om ze groepsgewijs weer te geven.