De naam zegt het eigenlijk al, het zijn brandblussers die altijd onder druk staan. Hierdoor zijn ze snel en effectief in het gebruik en heeft de gebruiker een optische controle mogelijkheid.

Type brandblusser met constante druk

manometer brandblusser
Een constante druk blusser is er in twee soorten, te weten:

  • Poederblusser;
  • Schuimblussers.

Ongeacht de inhoud van deze brandblussers, kunnen ze dus leverbaar zijn als constante drukblussers.

Herkenning van constante drukbrandblusser.

Je herkend een constante druk brandblusser aan de manometer. De manometer is over het algemeen geplaatst op de hals van de brandblusser, net onder het handvat.

Werking van een constante druk brandblusser.

Een brandblusser heeft een bepaalde inhoud, plus een extra ruimte.
Als voorbeeld nemen we een 6 liter schuimblusser. De vulling is totaal 6 liter blusstof, maar er kan ongeveer 7 liter in. Deze extra ruimte wordt gevuld met een gas, meestal stikstof. De vulling wordt onder druk gezet tot ongeveer 15 bar.
In de brandblusser zit een holle pijp (de STIJGBUIS) die vanaf de bovenzijde tot bijna op de bodem reikt.
Zodra het handvat wordt ingedruk, dan wordt de stijgbuis aan de bovenzijde opengezet en door de overdruk in het blustoestel zal de blusstof via de stijgbuis het toestel verlaten.

Controle van brandblussers met constante druk.

De belangrijkste controle van een constante druk brandblusser is kijken naar de manometer. Het wijzertje in de manometer moet in het midden van het groene gedeelte staan. De vakman weet hoe hij de manometer moet controleren. Dus de controle van het controlemiddel moet jaarlijks worden nagekeken.

Manometer op de afbeelding.

Het wijzertje van de afgebeelde manometer staat net voor het groene gedeelte. Hierdoor wordt de betreffende brandblusser afgekeurd.
Dit betekend dat er een kleine lekkage is en deze lekkage kan ontstaan door:

  • Uitdroging van rubbers;
  • Roest van binnenuit;
  • Roest van buitenaf;
  • Manometer kan stuk zijn.

Natuurlijk kan de controleur de blusser weer op de juiste druk brengen, maar als het lekje niet is opgespoord en verholpen, dan is de brandblusser niet meer bedrijfszeker. De controleur zal in de meeste gevallen adviseren om de brandblusser te vervangen.