Search
Close this search box.

Checklist: brandveiligheid op schepen

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

De brandveiligheid op schepen is vaak onder de maat. Op een schip is slechte brandbeveiliging extra gevaarlijk. De temperatuur stijgt er namelijk snel, vanwege de kleine ruimten. Bovendien kunnen mensen vanaf een schip moeilijk vluchten. Al met al leidt de slechte brandveiligheid op schepen jaarlijks tot veel ongelukken. Er zijn op schepen daarom bijzondere voorzorgsmaatregelen nodig, voor als er toch brand uitbreekt. In dit artikel geven we tips om de brandveiligheid op schepen te verbeteren.

Tips voor betere brandveiligheid op schepen

De brandveiligheid op uw schip verbeteren? Ga verstandig om met gas!

Een betere brandveiligheid op schepen begint met een verstandige omgang met gas:

 1. Plaats gasflessen op uw schip in een goed geventileerde, bij voorkeur metalen gaskast / gasbun.
 2. Schep genoeg uitzettingsruimte.
 3. Gebruik bij schotpassages een schotdoorvoer.
 4. Zorg voor een goed gebeugelde gasleiding.
 5. Gebruik voor aftakkingen een Truma-afsluiterblok. Met een dergelijk afsluiterblok heb je minder verbindingen; en dus minder kans op lekkages.
 6. Zorg dat de gasleiding op uw schip goed zichtbaar is. De gasleiding mag niet onder de waterlijn of door motor- en accuruimten lopen.
 7. Gebruik zo min mogelijk koppelingen in gasleidingen. Een bocht in de leiding verdient de voorkeur boven een haakse koppeling.
 8. Voorkom mechanische schade aan de gasleidingen.
 9. Voorkom, dat flexibele slangen overmatig worden belast door buiging. Vervang de slangen iedere 2 jaar.
 10. Gebruik voor de verbindingen alleen knelfittingen. Gebruik voor zacht koperen pijpen steunbussen om insnoering te voorkomen.
 11. Sluit kachels, geisers, kooktoestellen en koelkasten aan met een aansluitkraan.
 12. Sluit kachels en geisers aan op een vaste leiding.
 13. Aan kooktoestellen en koelkasten mag u een flexibele leiding aansluiten met een maximale slanglengte van 1 meter.

Meer voorzorgsmaatregelen voor brandveiligheid op schepen

Niet alleen een verstandige omgang met gas draagt bij aan de brandveiligheid op schepen. Neem daarnaast ook de volgende voorzorgsmaatregelen:

 1. Maak regelmatig schoon schip. Zorg voor een schone motor en en controleer geregeld de isolatie van de afvoer van de motor.
 2. Voorkom, dat er bij het tanken olie op hete motoronderdelen valt.
 3. Bewaar poetskatoen in een afgesloten metalen blik.
 4. Wees voorzichtig met roken aan boord.

Een goede brandveiligheid, maar toch brand op uw schip? Zo blust u aan boord

Breekt er ondanks goede brandveiligheidsmaatregelen toch brand uit op schepen? Dan is het belangrijk, dat er op de juiste wijze wordt geblust:

 1. Neem bij brand aan boord geen risico. Immers: het schip is vervangbaar, u niet. Breng daarom eerst alle opvarenden in veiligheid. Zorg dat men vooraf weet, hoe men het schip bij nood kan verlaten.
 2. Het meest voor de hand liggende blusmiddel op schepen is water. Hiermee kunt u branden uit brandklasse A (vaste stoffen) bestrijden. Zet daarom een emmer aan een lijn klaar. Gebruik een schuimblusser voor binnen.

Met de tips uit dit artikel kan de brandveiligheid op schepen aanzienlijk worden vergroot. Heeft u behoefte aan een helpende hand? Asphalia biedt verschillende diensten op het gebied van brandveiligheid. Asphalia heeft een webshop waar u uiteenlopende blusmiddelen kan kopen. Neem gerust contact op. We gaan – letterlijk en figuurlijk – graag met u in zee!

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Brandwerend impregneren? Hier moet je rekening mee houden...