Over brandwerend impregneren krijgen we dagelijks veel vragen. In dit artikel wil ik u alles uitleggen over het brandwerend impregneren van allerhande materialen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je materialen brandwerend gaat impregneren.

Wat is brandwerend impregneren?

Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend, (zee)waterbestendig, schimmelwerend, brandvertragend, graffitiwerend of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.

In de context van brandpreventie betekent dat iets wordt behandeld met een brandvertragend middel, zodat het langer duurt voor het vlam vat. Dit wil niet zeggen dat het helemaal nooit kan branden, maar het wel langer duurt voor dat het gaat branden.

De onderstaande video laat duidelijk het verschil zien tussen het wel en niet behandelen met brandwerende middelen:

 
Wat kunt u brandwerend impregneren
Nagenoeg alle materialen zijn brandwerend te behandelen. Het is uitermate belangrijk om het juiste middel te kiezen voor de behandeling van uw product of materiaal. Wij hebben al duizenden opdrachten gedaan, zowel groot als klein. Onderstaande foto’s geven een kleine impressie.

Music Club Kampen brandveilig maken:
Music CLUB Kampen ImpregnerenBrandwerend maken Music Club KampenHout Brandvertragend maken 't Haasje

Diversen:
Brandvertragende kleding

Welke impregneermethoden worden toegepast?

De meest gebruikte vorm van impregneren is door brandvertragende vloeistof op te brengen middels de spray methode. Andere mogelijkheden zijn dompelen of doormiddel van vacuumdruk. Welke methode gebruikt moet kan worden hangt af van de tijd dat uw materialen brandwerend moeten zijn (meestal 30 minuten, 60 minuten of 120 minuten), de dichtheid en het opname vermogen van de te behandelen materialen (kunststof neemt bijvoorbeeld niets op, terwijl hout heel veel opneemt) en de eigenschappen van de materialen (berkenhouten stammen moeten anders behandelt worden als een hardhouten trap).

Doe het zelf brandwerend impregneren of uitbesteden

U kunt heel eenvoudig zelf brandwerend impregneren. In dat geval kunt u bij ons het juiste middel en een sprayoplossing aanschaffen. Daarna kunt u het zelf aanbrengen middels de spray methode. Dit werkt prima voor bijvoorbeeld gordijnen, vitrage en andere stoffen. U kunt ook het brandwerend impregneren uitbesteden aan een specialist, waarbij het voordeel is dat u een certificaat van behandeling ontvangt welke u kunt overleggen aan bijvoorbeeld de brandweer. Wij maken hiervoor graag een offerte.

uitbestedenZoek je een partij die brandwerende oplossingen kan realiseren?
Dit kan met certificaat van behandeling. Impregneren kan je ook uitbesteden, dit levert een flink aantal voordelen op! Erkend certificaat door derden, Geen tijdverlies, Kwaliteit garantie, Professionele aanpak.
Klik hier voor meer info.

Producten voor het “Doe het zelf impregneren?”
Onderstaand vindt u een overzicht, mocht u nog vragen hebben of heeft u advies nodig? Neem dan contact op.

Brandwerende spray natuurlijke vezels
Alfastop impregneerpakket voor natuurlijke vezels per sprayfles
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf stoffen, maar ook papier en karton brandveilig kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray-oplossing, instructievideo’s en certificaten. Te behandelen stoffen moeten bestaan uit minimaal 35% natuurlijke vezels zoals: Katoen, Vlas, Linnen, Jutte, Wol, Zijde, Mohair, Alpaca wol.
Meer informatie

Brandwerende spray voor kunststof en mengvezels.
Impregneerpakket voor stoffen van gemengde vezels per sprayflacon
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf stoffen welke bestaan uit verschillende soorten vezels (of minder als 30% natuurlijke vezels) brandveilg kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray-oplossing, instructievideo’s en certificaten.
Meer informatie

Kunststof brandvertragende spray
Impregneerpakket voor kunststof en decoratie per sprayfles
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf producten van kunststof en plastic (zoals kunstbloemen en kunstbomen) brandvertragend kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray-oplossing, instructievideo’s, certificaten en een vraagbaak om op terug te vallen.
Meer informatie

Brandwerende spray voor onbehandeld hout
Impregneerpakket voor hout, riet, stro en zachtboard per flacon
Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf hout, riet, stro en zachtboard brandvetragend kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale spray oplossing, instuctievideo’s, certificaten en altijd een vraagbaak om op terug te vallen.
Meer informatie

Alfastop Spray voor Buiten HoutAlfastop brandwerende spray voor buiten hout

Alfastop brandwerende spray voor buiten hout is DE methode om gemakkelijk jou product te behandelen dat in een buitenomgeving wordt toegepast. De Alfastop brandwerende spray voor buiten hout is een transparante coating die uitloging voorkomt en niet beïnvloed word door weer invloeden. Na het correct impregneren voldoen de […]

Lees meer  > Bestellen kan via de klantenservice

Brandvertragende spray voor kerstbomen en kersttakken

Impregneerpakket voor kerstversiering per sprayfles

Speciaal ontwikkelt pakket om natuurlijke kerstbomen en kerstversiering brandvertragend te impregneren. Inclusief certificaten en online video instructie!
Meer informatie