Brandwerend impregneren van hout en het certificaat

Er zijn diverse opties om hout te impregneren, maar ook de voorwaarden zijn verschillend. De brandweer kan een grote rol spelen in verband met de eisen die deze kan stellen.

Certificaat van behandeling
Als de brandweer een certificaat van behandeling eist in verband met brandwerend impregneren van hout, dan moet je het laten uitvoeren door een derde partij.
Productcertificaat
De brandweer is soms ook tevreden met een productcertificaat. Dan geeft het product duidelijk aan of het geschikt is om bijvoorbeeld hout brandwerend te impregneren. In dat geval kan je dat zelf doen. Vaak zal de brandweer dan wel een controle verrichten of het brandwerend impregneren echt is uitgevoerd.

Brandwerend impregneren van hout, hoe doe je dat?

In principe zijn er vier manieren om het brandwerend impregneren van hout te realiseren.

 1. sprayen
 2. rollen
 3. onderdompeling
 4. onder druk

Voor de leek is het sprayen het gemakkelijkste, daarna rollen en tot slot het onderdompelen. Het onder druk impregneren is uitsluitend fabrieksmatig te doen.

Brandwerend impregneren van hout voor binnengebruik

De juiste volgorde voor het behandelen van het hout voor binnengebruik is als volgt:

 1. Het hout moet droog zijn.
 2. Zagen, schaven en schuren.
 3. Brandvertragend impregneren.
 4. Goed laten drogen.
 5. Verven of lakken.

Onbehandeld hout is hout dat nieuw is (van de fabriek of bouwmarkt komt), nog niet is verduurzaamd of nog geen beschermlaag heeft gekregen.

Brandwerende spray voor onbehandeld hout

Impregneerpakket voor hout, riet, stro en zachtboard per flacon

Dit impregneerpakket is zo ontwikkeld dat je zelf hout, riet, stro en zachtboard brandvetragend kunt maken. Het pakket bevat impregneermiddel, een speciale sprayoplossing, instuctievideo’s, certificaten en altijd een vraagbaak om op terug te vallen.

Meer informatie


Brandvertragende vloeistof voor onbehandeld hout

Brandvertragende vloeistof voor onbehandeld hout (voordeelverpakking)

Voor het brandwerend behandelen van onbehandeld hout zoals onder ander riet, stro of zachtboards. Met 1 jerrycan Alfastop brandvertragende vloeistof behandel je 70 tot 100m2.

Meer informatie

Brandwerend impregneren van hout voor buitengebruik.

Hout voor buiten is letterlijk al het hout dat aan weersinvloeden staat blootgesteld. Het gaat hier niet alleen om hout, maar ook om rieten matten of dergelijke. Een blokhut is hout evenals een pergola. Voor al deze houtsoorten is van belang dat het hout droog is. Een natuurlijke vochtigheid is normaal, maar er mag zeker niet meer dan een bepaald percentage vocht in zitten. De vuistregel die gehanteerd word is dat het hout er droog uit moet zien. Pas dan kan het hout het brandwerende impregneermiddel absorberen.

 1. Het hout moet droog zijn.
 2. Zagen, schaven en schuren.
 3. Brandvertragend impregneren.
 4. Goed laten drogen.
 5. Verwerken
 6. Verven of lakken kan, maar is niet noodzakelijk.

Alfastop Spray voor Buiten Hout

Alfastop brandwerende spray voor buitenhout

Alfastop brandwerende spray voor buitenhout is dé methode om gemakkelijk een product te behandelen dat in een buitenomgeving wordt toegepast. De Alfastop brandwerende spray voor buitenhout is een transparante coating die uitloging voorkomt en niet beïnvloed wordt door weersinvloeden. Na het correct impregneren kan het hout voldoen aan de normen NEN 6065 klasse 2, NEN-EN 13501-1.

Lees meer


Brandvertragende vloeistof voor hout in buitenomgeving
Nieuw: Voordeelverpakking brandvertragende vloeistof voor buitenhout
De gecertificeerde brandvertragende vloeistof voor het brandwerend behandelen van hout in een buitenomgeving kan via Asphalia products nu ook geleverd worden in voordeelverpakking. Dit is wel zo handig! Met 1 can behandel je tot 100m2 aan hout, dat je dan meteen beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf!

Lees meer

Verbruik van het impregneermiddel om hout brandwerend te maken

Het verbruik van Alfastop is afhankelijk van de houtsoort en de vochtigheid van het hout. De densiteit (de dichtheid) van het hout bepaalt de opname van het brandwerende impregneermiddel. Hoe lichter het hout is, hoe poreuzer het is. Je kunt ook zeggen dat licht hout brandbaarder is dan de zware houtsoorten.
Afhankelijk van de houtsoort wordt er met 1 liter tot 10m2 hout brandwerend gemaakt.
Wees niet zuinig in het gebruik, dit komt de brandwerendheid niet ten goede.
Als voorbeeld: bij onderdompeling moet het hout minstens 10 volle minuten ondergedompeld zijn.