Search
Close this search box.

Brandstadium Smeulen

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een brand kent diverse fases. Eén van deze fases is de smeulfase. Smeulen is een zeer gevaarlijke toestand die we hieronder uitleggen.

Wat is smeulen?

Smeulen is een brand die door onvoldoende zuurstof niet goed verder kan ontwikkelen. Normaal zit er in de lucht ongeveer 21% zuurstof. Een brand heeft minimaal 14% zuurstof nodig om zich verder te ontwikkelen. Voorwerpen die heet worden gaan ontgassen (er ontstaat pyrolyse). Deze gassen zijn brandbaar en naarmate er minder zuurstof aanwezig is, zal er meer rookontwikkeling plaatsvinden. In deze rook zitten zeer veel brandbare gassen. Indien er minder dan 5% zuurstof aanwezig is, zal er geen enkele vlam te zien zijn. Smeulen is dus: branden met verminderd zichtbare vlammen/zonder vlammen door een tekort aan zuurstof.

Smeulen in besloten ruimte

Smeulen komt uitsluitend daar voor waar de zuurstof op kan raken. Een smeulbrand zal het meest voorkomen in een besloten ruimte. Smeulbranden zullen steeds vaker voorkomen bij nieuwbouw. Oorzaak: bij de huidige manier van bouwen wordt er steeds meer op gelet dat de brandveiligheid op een zeer hoog level staat. Op een eenvoudige manier gezegd: ventilatie in een pand wordt door hitte onmogelijk gemaakt.

Smeulen ondergronds

Een veenbrand, ook wel grondvuur genoemd, is een brand die zich in de humuslaag verplaatst. Doordat er zeer weinig zuurstof in de grond (humuslaag) aanwezig is, ontstaat er een brand zonder vlammen. Dit soort branden zijn zeer moeilijk te bestrijden.

Het gevaar van smeulen

Volgens de branddriehoek zijn er drie elementen nodig voor een brand, te weten:

  1. zuurstof
  2. brandstof
  3. ontstekingstemperatuur

Bij en smeulbrand ontbreekt de zuurstof grotendeels. Zodra er zuurstof bijkomt, zal de brand in alle hevigheid uitbarsten. Indien dit gebeurt in een besloten ruimte, ontstaat er een flashover of een backdraft.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Brandwerend lakken, brandvertragend impregneren... ja, je hebt er wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies? En kun je het zelf doen, of moet je het overlaten aan professionals?
Alles in 1 wonddrukverband. Zelfs met één hand aan te leggen.