Brandstadia zijn de verschillende ontwikkelingsfasen van een brand. Er zijn drie brandstadia:

  1. Smeulen
  2. Vlammen
  3. Gloeien

1. Smeulen

Smeulen is de eerste fase van een brand en kBrandstadia-smeulenenmerkt zich door zacht en langzaam branden zonder vlam. Wel is er rookontwikkeling. Een smeulbrand ontstaat doordat er in een ruimte niet voldoende zuurstof aanwezig is. Een brand heeft minimaal 14% zuurstof nodig om zich verder te ontwikkelen; bij minder dan 5% zal er geen enkele vlam te zien zijn en is er dus sprake van een smeulbrand. Smeulbranden komen uitsluitend dáár voor waar de zuurstof op kan raken. In de praktijk is dat meestal een besloten ruimte.

2. Vlammen

Brandstadia-vlammen

Vlammen is het tweede brandstadium en kenmerkt zich door vlammen. Vlammen ontstaan als de branddriehoek (zuurstof, brandstof en ontstekingstemperatuur) compleet is en zullen, als de zuurstof op is, uiteindelijk doven. Vlammen verbruiken veel zuurstof en geven een enorme hitte af: een klein vlammetje bereikt al snel een temperatuur van 300 graden; een goed ontwikkelde brand kan 1200 graden worden.

 

3. Gloeien

Brandstadia-gloeien

Vlammen gaan bij een gebrek aan zuurstof uit: het vuur is grotendeels uitgebrand. Als de brandbare reststoffen heet zijn, gaan ze gloeien. Een voorbeeldvan een gloeibrand zijn de steenkolen/houtskool op een barbecue. Deze worden aangestoken en door blazen aangewakkerd.

GEVAAR Door toevoer van extra zuurstof, lucht met een hoger zuurstofpercentage of simpelweg meer wind kan een gloeibrand weer oplaaien. De brand is dan terug in het tweede stadium (vlammen).

Weet jij hoe je moet handelen bij brand?

Volg een BHV cursus bij jou in de buurt

Tijdens deze BHV-cursus leer je de verschillende brandstadia herkennen. Zo leer je onder andere of het nog zin heeft om te blussen of dat het verstandiger is om de ruimte te verlaten. Op de website van onze partner Safetyschool vind je alle informatie over deze BHV cursus.

Meer over deze BHV Cursus