Search
Close this search box.

Brandpreventieweken 2010 in het teken van ontruiming

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Van 1 t/m 31 oktober vinden de brandpreventieweken 2010 plaats. Het centrale thema is “Wat doe jij bij brand?” De brandweer wil mensen wijzen op het feit, dat brand ook hen kan overkomen. En dat ze nu maatregelen moeten treffen voor als dat inderdaad gebeurt.

Brandweerkorpsen kunnen elk een subthema kiezen, dat zij gedurende de brandpreventieweken onder de aandacht willen brengen. Er is keuze uit 4 opties:

  1. Een brandveilig huis
  2. Plaatsing en onderhoud van rookmelders
  3. Vluchten bij brand
  4. Ontruiming in de zorg

Zoals u ziet, zijn m.n. de laatste 2 thema’s sterk gericht op een geslaagde ontruiming. De Brandpreventieweken borduren daarmee voort op de voorgaande editie. Toen stonden de brandpreventieweken volledig in het teken van ontruiming. En dat werkte: liefst 513 organisaties deden tijdens de weken een ontruimingsoefening; en er was veel (media-)aandacht voor ontruiming. Tijdens de aanstaande brandpreventieweken zoomt men verder in op ontruimingen thuis of op het werk (thema 3) en in de zorg (thema 4).

Een ontruiming thuis of op het werk

‘Thema 3’ tijdens de brandpreventieweken – ‘Vluchten bij brand’ – concentreert zich op ontruimingen thuis of op het werk. Veel mensen weten niet, wat ze bij brand moeten doen. Toch is zelfredzaamheid belangrijk. De brandweer kan immers nooit direct aanwezig zijn. Daarom moeten mensen al vooraf nadenken over vragen als: “Welke stappen moet ik bij brand ondernemen? Wat moet ik juist niet doen? En hoe moet ik vluchten?”

Tijdens de Brandpreventieweken is er aandacht voor deze vragen. Zo legt de brandweer Flevoland de focus op het ontruimingsplan en de ontruimingsoefening. Ze gaat markten af met een container, die vanbinnen in ingericht als kamer. In de ‘kamer’ simuleert ze brand. Marktgangers krijgen vervolgens de kans, een vluchtpoging te oefenen.

De aandacht voor ontruiming is niet overbodig. Uit een steekproef, uitgevoerd door de Brandwonden Stichting in januari 2009, bleek dat 90 % van de Nederlanders weet wat een ontruimingsplan is. Slechts 30% heeft het ontruimingsplan echter daadwerkelijk besproken met zijn huisgenoten.

Een ontruiming in de zorg

Het vierde thema waarvoor brandweerkorpsen tijdens de Brandpreventieweken kunnen kiezen, is ‘Ontruiming in de zorg’. Dat is geen overbodige luxe, want ruim de helft van de zorginstellingen doet nooit een ontruimingsoefening. N.a.v. Kamervragen hierover zei de Tweede Kamer (november 2009): “De bestuurder van de instelling is primair verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving binnen de instelling.”

Tijdens de Brandpreventieweken 2010 stuurt de brandweer daarom een brief naar alle zorginstellingen in Nederland. Daarin zal ze de instellingen op hun verantwoordelijkheid wijzen; en bovendien de BHV hulpmiddelen geven om te gaan oefenen. Daarnaast zullen verschillende brandweerkorpsen aanvullende acties organiseren. Zo wil de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in alle zorginstellingen in de regio een ontruimingsoefening gaan doen.

Succesvol ontruimen met Asphalia

Asphalia is blij met het thema van de Brandpreventieweken. Als specialist in bedrijfsveiligheid kennen we het gevaar van een slechte ontruiming. We helpen klanten graag om een soepele ontruiming voor te bereiden. U kan bij ons terecht voor een ontruimingsplan of een ontruimingsoefening. Uniek is, dat u bij Asphalia bovendien een ontruimingskeurmerk kunt bemachtigen. Daarmee toont u aan, te beschikken over een adequate BHV-organisatie. Tegelijk met het ontruimingskeurmerk ontvangt u altijd ook hernieuwde BHV-certificaten.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Sinds afgelopen week kunnen bezoekers op de diverse Asphalia sites rechtstreeks chatten met professionals in veiligheid. De chat verzoeken komen binnen bij de klantenservice, zodat bezoekers direct en effectief geholpen kunnen worden. Heb je een specifieke vraag, of loop je vast op de website? Neem dan de proef op de
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid