Search
Close this search box.

Brandontwikkeling

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Van een klein vlammetje tot een waar inferno.

Een beginnend brandje getoond in de brandkromme.

Het brandje begint bij de vonk, wellicht een kleine lucifer of een brandende peuk. Dit simpele begin ontaardt in een vlam, deze vlam groeit uit tot een bepaalde warmte in een ruimte. Zodra deze temperatuur in een ruimte een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 250 / 300 °C begint de volgende fase.

De brandkromme toont de ontwikkelingsperiode van een brand.

De ontwikkelingsperiode van een brand gaat heel erg snel. Dit komt omdat de warmte gassen uitdrijven uit de vaste stoffen. De uitgedreven gassen zijn brandbaar en door de heersende temperatuur in combinatie met zuurstof (de aanwezige zuurstof) gaan deze gassen branden.
Dit fenomeen wordt vlamoverslag genoemd. Dit zijn dus de oorzaken dat een ruimte letterlijk binnen enkele seconden in een waar brandend inferno verandert.

Naarmate de temperatuur zich ontwikkeld en de zuurstof vermindert zal er steeds meer rook ontwikkelen. Deze rook is ook weer zeer brandbaar en heel erg gevaarlijk. Tussen de 500 °C en de 650 °C zijn stoffen zoals koolmonoxide en methaan brandbaar.

De brandperiode die de brandkromme laat zien.

Indien de brand in een besloten ruimte plaatsvindt en de brand zich verder kan ontwikkelen, zal na een X tijd de zuurstof opraken. De brandperiode is dus de periode tussen het ontwikkelen en het opraken van de zuurstof.

Tot slot laat de brandkromme de doofperiode zien.

De doofperiode die de brandkromme laat zien heeft alles te maken met een tekort aan zuurstof. Hierdoor zal de brand uitgaan. Uitgaan is wel teveel gezegd, want uitgaan is geen uitgaan, maar het ontstaan van de smeulperiode. Deze smeulperiode is uitermate gevaarlijk.

De gevaarlijkse periode van de brandkromme is de smeulperiode.

Tijdens de smeulperiode is er nog volop brandstof en is er een hoge temperatuur.
Het enigste wat ontbreekt om de brand weer volop te ontsteken is zuurstof. Er hoeft maar een klein gaatje te ontstaan, of een ruitje begeeft het, misschien wordt de deur opengedaan, allemaal oorzaken waardoor zuurstof in de ruimte komt.
Zodra er zuurstof bijkomt zal de brandbare stof die nog zeer heet is, in een fractie van een seconde tot ontbranding komen.
Dit is dan het ontstaan van het flash-over of een backdraft.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Botbreuken in de heup en de benen. Indien er in deze delen een breuk plaatsvindt heb je probleem, want je kunt niet meer lopen. Dus het bellen van 112 is een noodzaak geworden.