Search
Close this search box.

Botbreuken, ribbreuken & sleutelbeenbreuk

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Botbreuken zijn pijnlijk, beperkingen je in je beweging en kunnen op allerlei plekken zitten. Een mens heeft ongeveer 205 botten. De ellende is dat ze allemaal kapot kunnen. Botbreuken in de schouder kan een sleutelbeen zijn, maar ook een schouderblad of een van de andere botten. De botten in de torso nemen we meteen mee.

Onbeweeglijkheid en pijn door botbreuken.

Torso Een botbreuk levert erge pijn op de plaats van de breuk, maar ook de gebruikelijke beweeglijkheid wordt beduidend minder. Een slachtoffer met een sleutelbeenbreuk kan niet achterom kijken. Door het activeren van de spieren, die gehecht zijn aan de botten, zal bij beweging pijn ontstaan waardoor het omkijken niet mogelijk is.

Ontstaan van deze botbreuken.

Een sleutelbeenbreuk ontstaat vaak door een val, een val die wordt opgevangen door de handen. Je valt dus voorover, probeert de schok op te vangen met je handen, deze schok wordt doorgegeven aan de sleutelbeenderen. Hier zijn ze vaak niet tegen bestand en breken.

Eerste hulp bij sleutelbeenbreuk.

Zoals gebruikelijk bij botbreuken is professionele hulp ook hier een noodzaak. Meestal bestaat de eerste hulp uit het realiseren van “rust en steun”. In het ziekenhuis worden er ongetwijfeld röntgenfoto’s gemaakt. Indien je eerste hulp moet verlenen als EHBO-er, dan heb je geleerd een brede das aan te leggen. Vanuit het ziekenhuis krijg je vaak een sling mee

De pijnlijke ribbreuk.

De ribben zijn sterke botten, zij beschermen de ingewanden met name het hart en de longen. Dit zijn zeer kwetsbare organen. Dit is dan ook de reden dat ribben sterke botten zijn. Een ribbreuk ontstaat dus eigenlijk altijd door van buiten komend geweld. De pijn die ontstaat is tweeledig, allereerst door het geweld, een breuk is gewoon pijnlijk, maar door de ademhaling is er continu beweging bij de ribben. Ook deze beweging zorgt voor extra pijn. Mensen met een gebroken rib gaan oppervlakkig ademhalen.

De eerste hulp bij een ribbreuk.

Een persoon met een gebroken rib kunnen we het beste plaatsen in een half zittende houding. Deze halfzittende houding is een zeer ontspannen houding, met name de borstspieren zijn het meest ontspannen. Dit vermindert de pijn.
Afhankelijk van de ernst van de ribbreuk, wellicht een open breuk, moet professionele hulp ingeschakeld.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Een brand heb je in allerlei stadiums en classificaties, een van deze stadiums is het gloeien van een brand. In het onderstaande stukje gaan we de risico's beschrijven van een brand in het gloeistadium.