Search
Close this search box.

Botbreuken in de armen

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Botbreuken zijn pijnlijk, beperkingen je in je beweging en kunnen op allerlei plekken zitten. Een mens heeft ongeveer 205 botten. De ellende is dat ze allemaal kapot kunnen. Botbreuken in de armen zijn ook vervelend. Het verlenen van de eerste hulp van een bovenarm is anders dan van een onderarm of van een hand.

Botbreuk in bovenarm.

breuk onderarm Bij een botbreuk in de bovenarm wordt er bij het slachtoffer een brede das aangelegd, indien voorhanden dan is een sling ook goed. De doelstelling is zo min mogelijk beweging creëren en rust en steun verschaffen. De pols wordt ondersteund door een brede das, die een breedte moet hebben van ongeveer 15 cm.

De steun vindt plaats vanaf de knokkel van de pink tot ruim voorbij het polsgewricht. Door het hele stuk te ondersteunen ontstaat er rust en steun in het gebroken stuk van de bovenarm. De gebroken bovenarm zal dus naar beneden toe afhangen.

Botbreuk in de onderarm.

Bij een botbreuk in de onderarm wordt er bij een slachtoffer een mitella aangelegd, ook wel een driekantedoek genoemd. Ook hier is de bedoeling dat er rust en steun wordt verkregen. De gehele onderarm moet nu gaan rusten in de mitella, dus vanaf het eerste gewrichtje in de pink tot voorbij de elleboog rust de onderarm in de mitella.

Vervoer naar de eerste hulppost

Meestal is bij een breuk van de arm geen ambulance noodzakelijk Na het aanleggen van een driekantedoek, mitella of brede das kan het slachtoffer onder begeleiding, meestal wel met de auto, naar een ziekenhuis worden gebracht. Vaak is het slim om eerst even de huisarts te verwittigen.

Open wond bij een botbreuk.

Indienen bij de botbreuk een open wond is ontstaan dient deze wond te worden afgedekt. Je neemt hij de verbanddoos een steriel kompress, dat er ruim over de wond heen valt, en dat plak je aan vier zijden vast met kleefpleister. De doelstelling van het afdekken van de wond is simpel: “voorkomen dat bacteriën in de wond komen “.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

In kinderdagverblijven verblijven dagelijks veel jonge kinderen die minder zelfredzaam, of in geval van de allerjongsten, helemaal niet zelfredzaam zijn. Het is nu onduidelijk of de brandveiligheid in deze opvangcentra adequaat geregeld is.
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid