Search
Close this search box.

Botbreuken

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een mens heeft ruim 200 botten. De doelstelling van botten is vormgeving van het lichaam en het geeft de stevigheid. De functies van het skelet zijn:

  • Stevigheid
  • Beweging (in combinatie met de spieren)
  • Bescherming (van de organen)

Botbreuk algemeen.

Een botbreuk kan ontstaan door twee verschillende situaties.

  • Van buiten komend geweld, dus een klap, stoot of een val.
  • Aandoeningen, zoals botontkalking.

Een botbreuk herken je door het onvermogen om het gebroken lichaamsdeel te gebruiken en door een geconcentreerde pijn op de plaats van de breuk.
Open breuk: De huid is beschadigd, maar het bot hoeft niet zichtbaar te zijn. Indien er een wond zichtbaar is dan dient de wond afgedekt te worden met een steriel dekverband dat aan alle zijden wordt afgepakt om infectie te voorkomen.
Gesloten breuk: De huid is NIET beschadigd, wel is er vaak (later) een blauwe plek zichtbaar.
Doelstelling eerste hulp: Verergering van het letsel voorkomen en besmetting en verontreiniging te beperken.

Schedelbreuk.

Brilhemathoom door schedelbasisfractuur.

Een breuk aan de schedelbasis (schedelbasisbreuk) is een zeer ernstige verwonding. Door een val of een harde klap is het schedelbot gebarsten.
Hierdoor hebben de hersenen een klap gehad en de vliezen kunnen stuk zijn, waardoor het hersenvocht (liquor) en het bloed uit de wonden, uit de oren of in de oogkassen(brilhemathoom) kan stromen.
Doelstelling eerste hulp: Laat het slachtoffer liggen waar het ligt, uitsluitend bij bewustzijnsverlies moet je het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Het oor waar het bloed (verdund bloed met een weeïge geur) uitkomt naar boven. Indien het slachtoffer bij bewustzijn is, probeer dan door een vraaggesprek het slachtoffer bij bewustzijn te houden.
Blijf de vitale functies controleren.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid