Search
Close this search box.

Botbreuken, de wervelbreuk

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Botbreuken zijn pijnlijk, beperkingen je in je beweging en kunnen op allerlei plekken zitten. Een mens heeft ongeveer 205 botten. De ellende is dat ze allemaal kapot kunnen. We gaan nu met name de wervelbreuk doornemen.

Oorzaken van de wervelbreuk.

Gebruikelijk ontstaat een wervelbreuk door een val van een hoogte, een ongeval met een motor, brommer of een fiets. In ieder geval is er behoorlijk harde klap voor nodig om een wervelbreuk te doen ontstaan.

Kenmerken van de wervelbreuk.

De belangrijkste kenmerken van een wervelbreuk zijn er vier.

breuk vande wervelkolom
  • Geconcentreerde pijn op de plaats van de breuk;
  • Gevoelloosheid vanaf de plaats van de breuk;
  • Tintelend gevoel vanaf de plaats van de breuk;
  • Verlamming vanaf de plaats van de wervelbreuk.

Eerste hulp verlenen bij een wervelbreuk.

De beste eerste hulp die je kunt verlenen is zo snel mogelijk de professionele hulp inschakelen.
Bel 112
Controleer ademhaling: Geen ademhaling ? Start reanimatie!

Indien het slachtoffer door extreem geweld, een val van een ladder, een ongeval, een schuiver met de motor of iets van deze aard ten val is gekomen, moet je bedachtzaam zijn op een wervelletsel.

Indien het slachtoffer bewusteloos is, dan moet het slachtoffer in de stabiele zijligging gelegd worden. De voortgang van de ademhaling is van dermate groot belang dat dit voorgaat op eventuele andere letsels.
Natuurlijk dien je de uiterste voorzichtigheid in acht te nemen en de wervelkolom zo min mogelijk te belasten. Vraag omstanders eventueel om hulp.

Indien het slachtoffer bij kennis is en je neemt een van de drie kenmerken van een wervelbreuk waar, blijf dan van het slachtoffer af. Iedere handeling die je dan kan doen, kan het alleen maar verergeren.

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Brandwerend impregneren kunt u prima zelf. Het behandelvoorschift met onze alfastop brandvertragende producten vindt u hier.
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid