Search
Close this search box.

Botbreuken, de schedelbasisfractuur

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Botbreuken zijn pijnlijk, beperkingen je in je beweging en kunnen op allerlei plekken zitten. Een mens heeft ongeveer 205 botten en de ellende is dat ze allemaal kapot kunnen. We gaan niet alle botten, botje voor botje bespreken. Wat zeker is bij een botbreuk, is dat je professionele hulp nodig hebt. Vaak kun je zelfstandig naar een arts, maar er zijn ook situaties dat je per ambulance vervoerd moet worden.

Botbreuk aan het hoofd.

Een botbreuk aan het hoofd wordt een schedelbasisfractuur genoemd. Bij een schedelbasisfractuur is professionele hulp absoluut noodzakelijk.
Bij constatering van een schedelbasisfractuur bel je altijd 112.

brilhematoom

Brilhematoom bij schedelbasisfractuur.


Kenmerken van een schedelbasisfractuur

Indien er een gat of een scheur in het schedeldak is gekomen, dan is er meestal ook een beschadiging aan het hersenvlies. Hierdoor ontstaan er een aantal zichtbare kenmerken, de twee belangrijkste kenmerken zijn:

  • Verdund bloed, weeïg ruikend uit het oor;
  • De oogkassen lopen vol met bloed, dit lijkt op extreem blauwe ogen. Dit kan van kleur variëren van rood tot blauw met al zijn varianten.

Meestal is het slachtoffer bewusteloos.

Verlenen van eerste hulp.

brilhematoom

Indien het slachtoffer buiten bewustzijn is, controleren we eerst de ademhaling. Indien het slachtoffer geen ademhaling heeft, dan wordt er gestart met de reanimatie. Indien het slachtoffer bewusteloos is met ademhaling, dan wordt het slachtoffer in de stabiele zijligging gelegd.

Indien u bloed uit een van de oren ziet komen, moet het slachtoffer in de stabiele zijligging gelegd worden met het bloedende oor naar boven.

Verder kun je weinig anders doen dan zo snel mogelijk de professionele hulp inschakelen. BEL 112.

Verdund, weeïg ruikend bloed.

Door de breuk van het schedeldak worden de onderliggende hersenvliezen beschadigd. Met name het middelste hersenvlies, het zogenaamde spinnewebvlies, bevat het hersenvocht. Met name dit hersenvocht in combinatie met bloed zal via het oor er uit lopen. Door het slachtoffer – in de stabiele zijligging – met het bloedende oor naar boven te leggen hopen we dat het aanwezige bloed korstvorming zal geven, waardoor de intrede van bacteriën wordt tegengegaan.

Ik wil ook een EHBO cursus volgen!

Groepscursus BHV EHBO
Klik op het plaatje links en u krijgt een goede keuze uit onze kwaliteitsopleidingen.
U heeft liever dat het telefonisch wordt uitgelegd? Bel dan gewoon even: met 0318-488502
Of kijk op Asphaliatraining.nl

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Dit kun je het beste gebruiken bij bescherming tegen weersinvloeden.
Er zijn een aantal soorten klachten die je serieus moet nemen, onderzoeken of er nog klachten bij komen. De meeste mensen noemen de vervelendste klacht op, maar deze gaat vaak gepaard met een klacht die niet wordt onderkend / genoemd. Juist de combinatie van klachten is een richtingaanwijzer voor een