Search
Close this search box.

Bloed en circulatie

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Een volwassen persoon van 70 KG heeft ongeveer 5 liter bloed in het lichaam. Dit bloed stroomt via de aderen door het hele lichaam. Aderen zijn poreus en juist hierdoor kunnen de bloedlichaampjes bij alle lichaamcellen komen om deze te voorzien van voedsel en zuurstof.

De aderen

De aderen zijn te verdelen in een aantal groepen.

Grote bloedsomloop.
De grote bloedsomloop gaat via de lichaamsslagaderen naar het lichaam en het hoofd en nadat alle organen en weefsels zijn voorzien van voeding en zuurstof wordt het teruggevoerd via de holle aderen naar het hart.
Kleine bloedsomloop.
Als het bloed via de holle aderen weer in het hart is, dan stroomt het via de longslagader naar de longen waar de gaswisseling plaatsvindt, afgifte kooldioxide en opname van de zuurstof. Na de gaswisseling stroomt het zuurstof rijke bloed terug naar het hart via de longader.
Slagaderen
Een slagader gaat altijd vanuit het hart. Het bloed in de slagaderen van de grote bloedsomloop zijn zuurstof rijk, het bloed is dan ook lichtrood gekleurd. Het bloed in de slagader van de kleine bloedsomloop is zuurstofarm, dit zuurstofarme bloed is donkerrood van kleur. de slagaderen lopen van dik naar (zeer)dun. De slagaders benoemd van dik naar dun met de getotaliseerde lengte: Aorta (40 cm)- grote arteriën (8 mtr)- kleine arteriën (78 mtr) – arteriolen (80 km).
Haarvaten
De haarvaten (capillairen 1200 km) zijn de bloedvaatjes tussen de slagaders en de aders in. Vanaf de capillairen worden de lichaamscellen voorzien van voedsel en zuurstof.
Aderen
Een ader gaat altijd naar het hart toe. Het bloed is voorzien van voedsel en heeft de zuurstof afgegeven. De aders benoemd van dun naar dik met de getotaliseerde lengte: Venulen (160 km)- kleine venen (78 mtr) – grote venen (8 mtr)- holle ader (40 cm).

Het Bloed

Als je het bloed goed bekijkt dan kun je alleen maar verbaasd zijn over de fuctionaliteit in het geheel. Het bloed bestaat uit plasma, het plasma is wit / lichtgeel van kleur. Doelstelling van het bloed: transport van bloedgassen (o.a. zuurstof & kooldioxide) voedingsstoffen, afvalproducten en regulerende stoffen zoals hormonen en vitaminen. Belangrijk zijn de bloedcellen.

Rode bloedlichaaampjes, 5.000.000 in 1 druppel.
De rode bloedlichaampjes bepalen de kleur van het bloed. 34% van het rode bloedlichaampje bestaat uit ijzer (HB). Belangrijk voor het zuurstof transport en het afvoer van de kooldioxide.
Bloedplaatjes, 250.000 in 1 druppel.
De bloedplaatjes spatten uiteen door contact met de lucht. Door het uiteenspatten ontstaan er (fibrine)draden die een fijnmazig netwerk vormen en als dit opdroogt ontstaat er korstvorming.
Witte bloedlichaampjes, 7000 in 1 druppel.
De witte bloedcellen vormen het afweermechanisme van het lichaam.

Ga naar afbeeldingen: KLIK hier

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Een ontruimingsoefening is voor ieder bedrijf verplicht. Een goede oefening kan allean maar worden uitgevoerd met gecertificeerde BHV-ers, Dus ja, gecertificeerde BHV-ers moeten er in ieder bedrijf aanwezig zijn. Maar lees vooral dit hele stuk.
Impregneren, wat wordt ermee bedoeld, brandwerend, waterdicht, coaten. Impregneren is een veelzijdig begrip, Asphalia is uw partner voor het brandwerend impregneren / behandelen van allerlei soorten materiaal. Of doe het zelf.