Search
Close this search box.

Auto vóór je van de weg: hoe handel jij als EHBO’er?

Meer informatie over dit product?

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Begin december was de winter ineens weer daar. Gladde wegen, bevroren ramen, rijden in het donker… Rij-omstandigheden die onwennig en onprettig zijn. In het begin van de winterperiode zijn autobestuurders vaak onvoldoende ingesteld op de slechtere weersomstandigheden en stellen ze maatregelen (zoals zomerbanden verwisselen voor winterbanden) liever nog even uit. Die onvoorzichtigheid leidt tot aanzienlijk meer ongelukken op de Nederlandse snelweg. Het kan daarom zomaar gebeuren dat je als EHBO’er getuige bent van een verkeersongeluk. Weet jij hoe je in zo’n geval moet handelen? In dit artikel lees je in drie stappen wat je precies kunt doen als je een ongeluk ziet gebeuren.

Stap 1: Eigen veiligheid

Bij het verlenen van Eerste Hulp is het belangrijk dat je je eigen veiligheid te allen tijde voorop stelt. Zorg dat je je zo positioneert dat je zelf niet óók een slachtoffer wordt. Als je zelf gewond raakt, kun je immers niet meer helpen en verergert de situatie. Ben je met de auto, zet deze dan langs de kant van de weg en kijk goed uit voor je uitstapt.

Stap 2: Ga na wat er is gebeurd

Probeer vast te stellen hoeveel slachtoffers er zijn en wat voor soort hulp zij nodig hebben. Laat 112 bellen of, als je alleen bent, bel zélf 112. Als je langs een snelweg of provinciale weg staat, kun je de locatie aflezen aan de hectometerpaaltjes langs de weg. Zolang de hulpdiensten nog niet gearriveerd zijn, kun je vervolgens (proberen) Eerste Hulp (te) verlenen.

Stap 3: Verleen Eerste Hulp

Bij het verlenen van Eerste Hulp volg je een vaste volgorde:

  1. Ga na of het slachtoffer bij bewustzijn is. Zo ja, probeer hem of haar dan gerust te stellen.
  2. Laat bij bewusteloosheid een AED ophalen (door iemand anders), controleer vervolgens de ademhaling. Ademt het slachtoffer, leg het dan in de stabiele zijligging. Is er geen ademhaling, start dan met reanimeren.
  3. Is er sprake van een ernstige bloeding, voer dan druk uit op de wond. Kun je de bloeding niet stelpen in de houding waarin het slachtoffer ligt, dan moet je het verplaatsen. Is verplaatsen niet nodig, doe het dan ook vooral niet. Het slachtoffer kan hierbij namelijk wervelletsel oplopen of bestaand letsel kan verergeren. 

Ben je verplicht om te stoppen?

Als je direct betrokken bent bij een ongeval, ben je volgens de Wegenverkeerswet verplicht om te stoppen en naar vermogen te helpen. Kun je bijvoorbeeld geen EHBO verlenen, dan beperkt de hulp zich tot het bellen van 112 en bij slachtoffer wachten op de hulpdiensten. Je mag in elk geval nooit zomaar doorrijden. Ben je niet direct betrokken bij het ongeluk maar wel getuige? Dan ben je niet wettelijk verplicht om te stoppen, maar je zult zelf aanvoelen dat het beter is om het wél te doen. Als het andersom is en jij bent het slachtoffer, wil je immers óók graag geholpen worden.

Toe aan een opfriscursus?

Voel je je nog wat ongemakkelijk bij het idee dat je Eerste Hulp zou moeten verlenen, of heb je het idee dat je kennis en vaardigheden een beetje zijn weggezakt? Bij onze partner Safetyschool ben je altijd welkom voor een kortdurende herhalingscursus. 

 

Naar cursusagenda

Meer informatie over dit product?

Meer informatie over dit product?

Andere artikelen

Instructie bij blussen met diverse draagbare blustoestellen
Ontdek meer in dit uitgebreide artikel van Asphalia, waar we diepgaande inzichten en deskundige analyses bieden over brandveiligheid