Direct contact? | Bel: 0318 488500 | Mail: klantenservice@asphalia.nl

Windsels, hydrofiel, cambric, ideaal en universeel windsel.

20 mei 2011

Eerste hulp windsels

Natuurlijk kunnen we hier schrijven over kwaliteit, de hoeveelheid elasticiteit en nog veel meer technische details. Dit gaan we niet doen. Ik heb het alleen over het praktisch gebruik van de windsels en een paar soorten en maten. Indien je meer over de technische details wilt weten, ga dan naar het weblog gedeelte.

Er zijn momenteel zeer veel verschillende windsels voor eerste hulp doeleinden. De bekendste zijn:

 • Hydrofiel windsel
 • Cambric windsel
 • Elastisch Hydrofiel………………………………. actueel, standaard windsel
 • Ideaal windsel…………………………………… actueel, standaard windsel
 • Universeel windsel………………… Wordt veel gebruikt in plaats van het Ideaal windsel
 • zelfklevend elastisch windsel
 • Zelfklevend elastisch afscheur windsel

Voorheen zaten er standaard in een A Eerste Hulp doos
3x Hydrofiel windsel 6 cm breed bij 400 cm lang
3x Hydrofiel windsel 8 cm breed bij 400 cm lang
2x Cambric windsel 6 cm breed bij 500 cm lang
2x Cambric windsel 8 cm breed bij 500 cm lang

Het nadeel van deze twee soorten is: ze zijn niet elastisch. Omdat ze niet elastisch zijn moesten ze op een bepaalde wijze worden aangelegd. Indien dat niet gebeurde dan bleven de verbanden niet goed op hun plaats zitten. Het is leuk om de oude technieken te kennen, maar hier wordt er niet verder op ingegaan.
Indien je ze nog steeds in de verbandtrommels hebt zitten, dan doe je er goed aan om deze oude windsels te vervangen voor de veel betere vormen, de elastische versies.

Het elastisch hydrofiel windsel.

Standaard zit alleen de 6 en 8 cm brede versies in de verbanddozen. Ik denk dat het raadzaam is om 4 cm breed op voorraad te hebben. Afhankelijk van de aard van de risico’s kun je er aan denken om ook de 10 cm brede versie toe te voegen.
Dit windsel is sterk elastisch en toch ook makkelijk en soepel plooibaar. Je moet al behoorlijk lomp zijn om met dit verband een te strak verband aan te leggen. Wees er toch alert op om het verband soepel en niet te strak aan te leggen.
Doelstelling is en blijft: “De eerste verbandlaag te fixeren”. (vast te zetten oftewel op zijn plaats te houden).

De doelstelling van de het elastisch hydrofiel windsel.
Met het elastisch hydrofiel windsel fixeer je de eerste laag verband.
4 cm gebruik je op de kleine delen van het lichaam – vingers
6 cm gebruik je op de kleine delen van het lichaam – pols & onderarm
8 cm gebruik je op de kleine delen van het lichaam – bovenarm & benen
Tot slot kun de 10 cm gebruiken voor het benen en het lichaam.

Je kunt deze eerste laag fixatieverband op meerdere manieren vastzetten.

 • Kleef pleister
 • Verbandklemmetje
 • Inknippen en vastknopen

Het beste advies is het gebruik van een kleefpleister.

Indien het wondvocht door het verband heen komt.
Een doorbloedend wondverband. Dit betekend dat het verband er niet in slaagt om de bloeding te stelpen. Dus moeten er steviger maatregelen worden genomen. In dit geval dient er een drukverband aangelegd te worden. Een drukverband bestaat uit een eerder aangelegd. Dit bestaat dus uit dekverband. De naam zegt het al, het bedekt de wond. Klik hier voor de verschillende vormen van een dekverband. Een drukverband wordt dus aangelegd over een dekverband heen en bestaat dus uit een rol synthetische watten en een ideaal windsel. Voor uitleg van een drukverband klik hier.

Het ideaal windsel.

Het ideaal windsel is ook een elastisch windsel, maar veel minder elastisch dan een hydrofiel windsel. Indien je dit te strak aanlegt, dus te veel druk uitoefent, dan heb je geen drukverband maar een knelverband. Het slachtoffer zal een knelverband snel als vervelend, tot zeer pijnlijk ervaren. Het ideaal verband is ook in diverse maten verkrijgbaar. Dus ook in de standaard maten 4, 6, 8, en 10 cm breed. Wederom zijn de maten 6 en 8 cm standaards. Zodra een slachtoffer klaagt over toenemende zwelling, tinteling en/of pijn, direct ontstaan na het aanleggen van een verband, verwijder het verband en leg het opnieuw aan. Deze klachten ontstaan door het afknellen van de bloedcirculatie.

Er zijn bepaalde organisaties die de dure ideaalwindsels blijven benoemen. Maar de z.g. Universeel windsels zijn veel goedkoper en iets elastischer. Ze zitten dus tussen een hydrofiel en een ideaal windsel in. Voor de BHV-er wellicht zelfs makkelijker in het gebruik. Een aandachtspunt is hier wel het merk, want het ene of het andere merk heeft zeker bij de universeel windsels een groot verschil in de elasticiteit.

Het zelfklevende windsel.

Dit soort is zeer makkelijk in het gebruik. Je hebt geen klemmetje, kleefpleister of andere technieken nodig om het vast te zetten. Dit windsel heeft een voordeel en een nadeel.
Voordeel: makkelijk en het blijft perfect zitten.
Nadeel: Het wordt zeer snel veel te strak geplaatst.

Delen wordt gewaardeerd!

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

One Comment

 1. Pingback: Er zijn veel eerste hulp materialen, zeer oude, maar ook zeer nieuwe.Asphalia b.v.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia safety group | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009